#172 pieczone chipsy z buraka z rozmarynem

// // Leave a Comment
beetroot chips
pieczone chipsy z buraka z rozmarynem

*Do zrobienia takich fit chipsów możecie też użyć innych warzyw (np. marchewki, pietruszki, selera, batatów). Rozmaryn zastąpić możecie dowolnymi, ulubionymi przyprawami (zioła prowansalskie, tymianek, suszony czosnek, papryka, a nawet cynamon :)



(1 miseczka)
3-4 WIĘKSZE BURAKI (bardzo zmniejszają swoją objętość podczas pieczenia)
SUSZONY ROZMARYN (2-3 łyżeczki)
ŚWIEŻY ROZMARYN (gałązka) (opcjonalnie)
OLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGINE (2-3 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (1 łyżka) (opcjonalnie)
SOK Z CYTRYNY
SÓL

Buraki dokładnie szorujemy, osuszamy. Za pomocą bardzo ostrego noża kroimy je w jak najcieńsze plasterki (ew. można też użyć tarki).  Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. solimy i mieszamy (by równomiernie pokryć plastry). Buraki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypujemy rozmarynem, dodatkowo możemy polać jeszcze niewielką ilością oliwy. Pieczemy w temp 160* przez ok 25-30 minut.  Wyjmujemy z piekranika, studzimy. (po wystudzeniu lekko twardnieją) Gotowe!

* czas pieczenia może lekko się wahać, wszystko zależy od grubości  plasterków! obserwujcie je bo łatwo się palą ; dobrze użyć funkcji termoobiegu jeśli Wasz piekarnik taką posiada i w połowie pieczenia przewrócić plasterki na drugą stronę).

0 komentarze:

Prześlij komentarz