(1 porcja)
ŁOSOŚ WĘDZONY (ok 50g)AWOKADO (miękkie, dojrzałe) (ok 1/4)
PAPRYKA (kilka plastrów)
POMARAŃCZA (obrana i pokrojona w plastry)
RUKOLA (garść)
SZCZYPIOR (opcjonalnie) (łyżeczka posiekanego)
PESTKI DYNI (łyżeczka)
SOK Z CYTRYNY
NA SOS :
OCET BALSAMICZNY (3 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK (łyżka)
MIÓD (łyżeczka)
CYNAMON (szczypta)
SÓL PIEPRZ
Plastry papryki nacieramy oliwą i kładziemy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej). Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty by zmiękła i lekko się zrumieniła. Na dnie miski układamy rukolę, dodajemy obrane pokrojone w plastry awokado, plastry pomarańczy, i porwanego na kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu kładziemy plastry zgrillowanej papryki, posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni. W osobnym naczyniu łączymy składniki sosu, polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!
0 komentarze:
Prześlij komentarz