#175 sałatka z ziołowym kurczakiem, szpinakiem i sosem z pieczonej papryki

// // Leave a Comment
salad chicken roasted paprika

sałatka z ziołowym kurczakiem, szpinakiem i sosem z pieczonej papryki


(1 porcja)
PIERŚ Z KURCZAKA (ok 200g)
ŚWIEŻY SZPINAK (garść)
RZODKIEW BIAŁA (kilka grubych plasterków)
CZERWONA PAPRYKA (1/4)
CEBULA DYMKA (ze szczypiorkiem)
SOK Z CYTRYNY
MIĘTA SUSZONA (1 łyżeczka)
ZIOŁA PROWANSALSKIE (1 łyżeczka)
SUSZONA PAPRYCZKA JALAPENO (opcjonalnie)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL I PIEPRZ

NA SOS :
2 DUŻE CZERWONE PAPRYKI
1 MAŁA CEBULA
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (1 łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL    PIEPRZ

Cebulę obieramy, z papryk usuwamy gniazda nasienne, warzywa kroimy w grube plastry. Warzywa układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Pieczemy w temp ok 180* przez 45 minut (mają być miękkie i lekko się zrumienić). 

Umytą pierś z kurczaka nacinamy w poprzek od góry (robiąc małe "kieszonki'. Nacieramy oliwą i przyprawami. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony po ok 5-6 minut na złoty kolor. W miseczce układamy szpinak, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, plasterki rzodkwi i posiekany szczypiorek. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. 
Upieczone warzywa przekładamy do blendera i miksujemy na gładki sos. Doprawiamy ew solą i pieprzem.
Na wierzchu sałatki układamy usmażonego i pokrojonego w plastry kurczaka, całość polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz