#11

// // Leave a Comment
migdałowe ciasto mocno czekoladowe z kandyzowaną pomarańczą
bez mąki! 

(na formę o śr ok 22cm)
MIELONE MIGDAŁY (200g)     
GORZKA CZEKOLADA (im wiecej % kakao tym lepsza) (150g )     
CUKIER BRĄZOWY (150g)    
MASŁO (miękkie) (100g)      
5 JAJEK (małych)      
KAKAO (bez cukru)(4 łyżki)    
SKÓRKA STARTA Z 1 POMARAŃCZY    
AROMAT POMARAŃCZOWY (kilka kropli)
NA KREM:
KONFITURA POMARAŃCZOWA (5-6 czubatych łyżek)       
KAKAO(bez cukru) (3 łyżki)     
MIÓD (wg uznania)
DO POLANIA: 
GORZKA CZEKOLADA (100g)     KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka wbijamy do miski i miksujemy. W drugiej misce mieszamy mielone migdały, cukier, kakao, skórkę pomarańczową i aromat. Masło kroimy na kawałki i  dodajemy do reszty składników razem z jajkami. Łączymy całość mikserem na sam koniec dodając roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę (ma wyjść jednolita, gładka i dość gęsta masa). Całość przelewamy do okrągłej formy tortowej, pieczemy w temp 185* ok. 40 minut (do suchego patyczka). 
Po upieczeniu i wystudzeniu ciacho dzielimy na 2 warstwy. W miseczce łączymy konfiturę, kakao i miód i smarujemy powstałym kremem dolną warstwę ciasta. Górną polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy kandyzowaną pomarańczą. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz