bez mąki!
(na formę o śr ok 22cm)
MIELONE MIGDAŁY (200g)
GORZKA CZEKOLADA (im wiecej % kakao tym lepsza) (150g )
CUKIER BRĄZOWY (150g)
MASŁO (miękkie) (100g)
5 JAJEK (małych)
KAKAO (bez cukru)(4 łyżki)
SKÓRKA STARTA Z 1 POMARAŃCZY
AROMAT POMARAŃCZOWY (kilka kropli)
NA KREM:
KONFITURA POMARAŃCZOWA (5-6 czubatych łyżek)
KAKAO(bez cukru) (3 łyżki)
MIÓD (wg uznania)
DO POLANIA:
GORZKA CZEKOLADA (100g) KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka wbijamy do miski i miksujemy. W drugiej misce mieszamy mielone migdały, cukier, kakao, skórkę pomarańczową i aromat. Masło kroimy na kawałki i dodajemy do reszty składników razem z jajkami. Łączymy całość mikserem na sam koniec dodając roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę (ma wyjść jednolita, gładka i dość gęsta masa). Całość przelewamy do okrągłej formy tortowej, pieczemy w temp 185* ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciacho dzielimy na 2 warstwy. W miseczce łączymy konfiturę, kakao i miód i smarujemy powstałym kremem dolną warstwę ciasta. Górną polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy kandyzowaną pomarańczą. Gotowe!


0 komentarze:
Prześlij komentarz