sałatka z wiśniowym kurczakiem, kuskusem i truskawkami
z sosem miodowo-balsamicznym
(1-2 porcje)
PIERŚ Z KURCZAKA (150g)
KASZA KUSKUS (50g)
POMIDORKI KOKTAJLOWE (4-5)
TRUSKAWKI (3-4)
ROSZPONKA (spora garść)
CZERWONA CEBULA (1/2 małej)
WIŚNIE W SYROPIE (lub po prostu dobry dżem z całymi wiśniami) (1-2 łyżki)
SOS SOJOWY (1-2 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (3 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK (łyżka)
MIÓD (łyżeczka)
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)
SÓL PIEPRZ
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy sos sojowy i łyżkę octu balsamicznego, wiśnie, oliwę, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 minuty, odcedzamy. Roszponkę układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy w ćwiartki, truskawki w plastry, cebulę w drobną kosteczkę, mieszamy z kuskusem i układamy na roszponce. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka z marynatą i smażymy chwilę na średnim ogniu*. Usmażonego kurczaka układamy na sałatce. Resztę sosu z patelni przelewamy do naczynka, dodajemy pozostałe 2 łyżki balsamico, łyżeczkę miodu, mieszamy i polewamy sałatkę dressingiem. Gotowe!
*nie za długo, by kurczak był soczysty a sos nie wyparował całkowicie



0 komentarze:
Prześlij komentarz