#14

// // Leave a Comment
sałatka z wiśniowym kurczakiem, kuskusem i truskawkami
 z sosem miodowo-balsamicznym 

(1-2 porcje) 
PIERŚ Z KURCZAKA (150g)          
KASZA KUSKUS (50g)          
POMIDORKI KOKTAJLOWE  (4-5)       
TRUSKAWKI (3-4)          
ROSZPONKA (spora garść)          
CZERWONA CEBULA (1/2 małej)
WIŚNIE W SYROPIE (lub po prostu dobry dżem z całymi wiśniami) (1-2 łyżki)       
SOS SOJOWY (1-2 łyżki)        
OCET BALSAMICZNY (3 łyżki)           
OLIWA Z OLIWEK (łyżka)        
MIÓD (łyżeczka)         
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)         
SÓL     PIEPRZ

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy sos sojowy i łyżkę octu balsamicznego, wiśnie, oliwę, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 minuty, odcedzamy. Roszponkę układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy w ćwiartki,  truskawki w plastry, cebulę w drobną kosteczkę, mieszamy z kuskusem i układamy na roszponce. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka z marynatą i smażymy chwilę na średnim ogniu*. Usmażonego kurczaka układamy na sałatce. Resztę sosu z patelni przelewamy do naczynka, dodajemy pozostałe 2 łyżki balsamico, łyżeczkę miodu, mieszamy i polewamy sałatkę dressingiem. Gotowe!

*nie za długo, by kurczak był soczysty a sos nie wyparował całkowicie

0 komentarze:

Prześlij komentarz