zapiekany łosoś cytrynowo-miodowy z sezamem
z pieczonymi warzywami z parmezanem
(2 porcje)
2 DZWONKA Z ŁOSOSIA
ZIARNA SEZAMU (2 łyżki)
1 CUKINIA
PÓŁ MAŁEGO BAKŁAŻANA
SER PARMEZAN
CYTRYNA
MIÓD (łyżeczka)
OSTRA I SŁODKA PAPRYKA
PŁATKI CHILLI
OLIWA Z OLIWEK
SOS SOJOWY (1 łyżka)
SÓL PIEPRZ
Żaroodporne naczynie lub blaszkę wykładamy folią aluminiową, dzieląc ją na 2 części (lub po prostu bierzemy 2 mniejsze naczynka). W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny (łyżkę) i miód. Łososia układamy w jednej części naczynia, polewamy marynatą, posypujemy sezamem, solą i pieprzem. Na rybie układamy po kilka plasterków cytryny. Umyte warzywa kroimy w ok 1cm plastry. Wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżki oliwy z oliwek, sos sojowy, mieszamy by pokryły się w miarę równomiernie wszystkie plasterki. Układamy je w drugiej części blaszki, posypujemy papryką i płatkami chilli, lekko solimy i pieprzymy. Pieczemy razem w temp 200* ok. 15 minut po czym wyjmujemy na chwilę blaszkę i posypujemy warzywa startym na drobnej tarce parmezanem. Pieczemy jeszcze ok 10 minut. Gotowe!



0 komentarze:
Prześlij komentarz