#22

// // Leave a Comment
TO GO
sałatka z paprykowym kurczakiem, żółtym serem i pestkami słonecznika
 z jogurtowym sosem ziołowym 

PIERŚ Z KURCZAKA (100g)           
SER ŻÓŁTY           
RUKOLA (duża garść)                  
CZERWONA PAPRYKA (1/4)                  
ZIELONY OGÓREK                   
PESTKI SŁONECZNIKA (2 łyżki)
SŁODKA i OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (po pół łyżeczki)         
CHILLI W PROSZKU (szczypta)           
SUSZONY CZOSNEK (pół łyżeczki)     
BRĄZOWY CUKIER (szczypta)         
SOS SOJOWY (łyżka)          
OLIWA Z OLIWEK (1-2 łyżki)     
GĘSTY JOGURT NATURALNY (3-4 łyżki)              
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)                 
ŚWIEŻA BAZYLIA/ESTRAGON/KOLENDRA (kilka listków)           
SZCZYPIOREK             
SÓL              PIEPRZ

Kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy oliwę, sos sojowy, mieloną słodką i ostrą paprykę, chilli, czosnek, cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Warzywa myjemy i osuszamy. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, wrzucamy do pojemnika razem z rukolą. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy przez chwilę pestki i dorzucamy je do warzyw. Na wierzch ścieramy ser. Kurczaka smażymy kilka minut pod przykryciem aż lekko się zrumieni (oczywiście w międzyczasie kilkukrotnie go przewracając ;). Gotowego (WYSTUDZONEGO) kurczaka wkładamy do oddzielnego pojemniczka (lepiej) lub od razu dodajemy do reszty składników (może być).
W miseczce łączymy składniki sosu: jogurt, sok z cytryny, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Przelewamy do osobnego zamykanego pojemniczka. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz