#23

// // Leave a Comment
ZUPY W 10 MINUT:
zupa krem groszkowo-miętowa
(2 porcje)
GROSZEK MROŻONY (ew. groszek z puszki) (400g)           
SER RICOTTA (lub ew jogurt grecki) (3 łyżki)       
CZOSNEK (pół ząbka)      
SOK Z CYTRYNY          
MASŁO (2 łyżeczki)       
ŚWIEŻA MIĘTA (kilkanaście listków)       
MIĘTA SUSZONA (łyżeczka)              
SÓL              PIEPRZ            

Do garnka wlewamy ok. litr wody, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę cukru*, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mrożony groszek. Gotujemy do miękkości (ok 3-4 minuty), odcedzamy (ok. 1/3 szklanki wody z garnka możemy odlać na potem). Groszek wrzucamy do blendera, dodajemy łyżkę soku z cytryny, listki mięty, miętę suszoną, ricottę (/jogurt) i blendujemy na gładką masę. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy masło,  doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać do niej kilka łyżek groszkowej wody. Podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!!) Gotowe!

*dzięki temu groszek zachowa swój żywozielony piękny kolor :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz