ZUPY W 10 MINUT:
zupa krem groszkowo-miętowa
(2 porcje)
GROSZEK MROŻONY (ew. groszek z puszki) (400g)
SER RICOTTA (lub ew jogurt grecki) (3 łyżki)
CZOSNEK (pół ząbka)
SOK Z CYTRYNY
MASŁO (2 łyżeczki)
ŚWIEŻA MIĘTA (kilkanaście listków)
MIĘTA SUSZONA (łyżeczka)
SÓL PIEPRZ
Do garnka wlewamy ok. litr wody, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę cukru*, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mrożony groszek. Gotujemy do miękkości (ok 3-4 minuty), odcedzamy (ok. 1/3 szklanki wody z garnka możemy odlać na potem). Groszek wrzucamy do blendera, dodajemy łyżkę soku z cytryny, listki mięty, miętę suszoną, ricottę (/jogurt) i blendujemy na gładką masę. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy masło, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać do niej kilka łyżek groszkowej wody. Podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!!) Gotowe!
*dzięki temu groszek zachowa swój żywozielony piękny kolor :)



0 komentarze:
Prześlij komentarz