#24

// // Leave a Comment
sałatka ze szpinakiem, grillowanym kurczakiem, camembertem i awokado
z pomarańczowo-cytrynowym sosem basamicznym

PIERŚ Z KURCZAKA (100g)              
SER CAMEMBERT (1/4)                   
ŚWIEŻY SZPINAK (garść)               
PAPRYKA CZERWONA (1/4)                
AWOKADO (kilka grubych plastrów)             
PESTKI DYNI (łyżka)         
SOS:       
OLIWA Z OLIWEK             
OCET BALSAMICZNY              
SOK Z 1/4 POMARAŃCZY        
SOK Z CYTRYNY (1 łyżeczka)         
MIÓD (1 łyżeczka)       
SÓL            PIEPRZ

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z pomarańczy i oliwą z oliwek, smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony (nie za długo, by wciąż był soczysty a nie przesuszony). Warzywa myjemy. Poszarpany szpinak wrzucamy do miski, Paprykę i ser kroimy w paski, awokado w plastry (oczywiście skórkę zdejmujemy). Dodajemy do szpinaku. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni i kroimy w plastry - układamy na wierzchu sałatki. W miseczce mieszamy składniki sosu: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę octu balsamicznego, miód,  sok z pomarańczy i z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Sałatkę polewamy sosem  posypujemy pestkami dyni. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz