sałatka ze szpinakiem, grillowanym kurczakiem, camembertem i awokado
z pomarańczowo-cytrynowym sosem basamicznym
PIERŚ Z KURCZAKA (100g)
SER CAMEMBERT (1/4)
ŚWIEŻY SZPINAK (garść)
PAPRYKA CZERWONA (1/4)
AWOKADO (kilka grubych plastrów)
PESTKI DYNI (łyżka)
SOS:
OLIWA Z OLIWEK
OCET BALSAMICZNY
SOK Z 1/4 POMARAŃCZY
SOK Z CYTRYNY (1 łyżeczka)
MIÓD (1 łyżeczka)
SÓL PIEPRZ
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z pomarańczy i oliwą z oliwek, smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony (nie za długo, by wciąż był soczysty a nie przesuszony). Warzywa myjemy. Poszarpany szpinak wrzucamy do miski, Paprykę i ser kroimy w paski, awokado w plastry (oczywiście skórkę zdejmujemy). Dodajemy do szpinaku. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni i kroimy w plastry - układamy na wierzchu sałatki. W miseczce mieszamy składniki sosu: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę octu balsamicznego, miód, sok z pomarańczy i z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Sałatkę polewamy sosem posypujemy pestkami dyni. Gotowe!



0 komentarze:
Prześlij komentarz