ze słodkim jogurtowym sosem
(2 porcje)
PIERŚ Z KURCZAKA (300g)
PAPIER RYŻOWY (6-8 płatów)
MAKARON RYŻOWY/VERMICELLI (100g)
CZERWONA PAPRYKA (1 szt)
ŚWIEŻA BAZYLIA (garść)
KIEŁKI*
MIÓD (1 łyżeczka)
JOGURT NATURALNY (150g)
ZIOŁA PROWANSALSKIE
SOK Z CYTRYNY (1 łyżka)
MUSZTARDA FRANCUSKA (łyżka)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
Kurczaka myjemy, kroimy w ok 1cm. plastry. Przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mieszamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy ją w wąskie paseczki i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie kurczaka i paprykę układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie zalewamy makaron ryżowy wrzątkiem na ok 2-3 minuty (lub tyle, ile jest napisane na opakowaniu), odcedzamy. W miseczce łączymy składniki sosu: jogurt, sok z cytryny, miód, szczyptę soli. Płaty papieru ryżowego maczamy CHWILKĘ w ciepłej wodzie, kładziemy na talerzu i smarujemy sosem. Na wierzchu każdego arkusza układamy garstkę makaronu, paprykę, kurczaka, kiełki i porwane listki bazylii. Zwijamy**. Gotowe!
*dowolne, rzeżuchy/brokuła/lucerny albo słonecznika. jeśli nie lubicie, można je zastąpić np roszponką lub pominąć
**papier ryżowy ma niestety tendencję bo bardzo szybkiego zlepiania się i rwania, więc trzeba się z nim obchodzić dość ostrożnie. staramy się rollsy zwijać jak najciaśniej, najpierw podwijając dolną część arkusza, następnie nakładając na siebie boczne części i rolując (w stronę niepodwiniętego końca)



0 komentarze:
Prześlij komentarz