#7 szybki pelnoziarnisty mazurek z mocno czekoladowo-orzechowym kremem, żurawiną i orzeszkami

// // Leave a Comment
szybki mazurek z mocno czekoladowo-orzechowym kremem, żurawiną i orzeszkami na pełnoziarnistym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów
fast wholewheat shortbread cake with chocolate-peanut cream, cranberries and nuts

szybki mazurek z mocno czekoladowo-orzechowym kremem, żurawiną i orzeszkami
na pełnoziarnistym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów
(ciasto nie wychodzi zbyt duże; ok 15x25cm)
SPÓD:
MĄKA PSZENNA PEŁNOZIARNISTA (100g)    
MĄKA ZIEMNIACZANA (50g)   
MIELONE MIGDAŁY (50g)    
CUKIER BRĄZOWY (2 łyżki)     
MASŁO (w temp pokojowej)(100g)    
1 MAŁE JAJKO    
AROMAT MIGDAŁOWY (kilka kropli)
KREM:
GORZKA CZEKOLADA (150g)    
MASŁO ORZECHOWE (100g)      
MIÓD (łyżeczka)
DO POSYPANIA:
ORZECHY LASKOWE, 
SIEKANE MIGDAŁY, 
SUSZONA ŻURAWINA 
(lub inne ulubione bakalie :)

Do miski przesiewany mąki, dodajemy zmielone migdały, cukier i aromat, mieszamy. Masło kroimy na kawałki, rozcieramy z mąką, na koniec wbijamy do miski jajko i dość szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na papier do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp 160-165* ok 30 minut. Studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, jeszcze gorącą łączymy delikatnie z masłem orzechowym i miodem, wykładamy masę na wystudzony spód. Posypujemy siekanymi orzechami. Gotowe!


(approx 15x25cm baking tray)
BOTTOM:
WHOLEGRAIN FLOUR (100g)
POTATO FLOUR (50g)
GROUND ALMONDS (50g)
BROWN (2 tablespoons)
BUTTER (room temperature) (100g)
1 LITTLE EGG
ALMOND FLAVOUR (a few drops)
CREAM:
DARK CHOCOLATE (150g)
PEANUT BUTTER (100g)
HONEY (1 teaspoon)
TOP:
HAZELNUTS, 
chopped ALMONDS, 
DRIED CRANBERRY 
(or other favorite delicacies :)

Sift the flour into a bowl, add the ground almonds, sugar and almond flavor, mix. Cut the butter into pieces, mix with the flour, at the end add the eggs and knead the dough fairly quickly. Form a ball, wrapp it in aluminum foil and put into the fridge for about 40 minutes. After this time roll out the dough to form a rectangle  and translate it on  a baking paper, prick with a fork. Bake in 160-165 *C approx 30 minutes. Let it cool.

In a water bath, melt the chocolate, combine gently with peanut butter and honey, pour the mass over the baked bottom of the cake.Sprinkle with chopped nuts and other stuff. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz