z oliwą czosnkową
(2 porcje)
MAKARON (200-250g suchego)
1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI CUKINIA
CZOSNEK (2 ząbki)
SER RICOTTA (150g)
SUSZONA MIĘTA (2 łyżeczki)
SUSZONE OREGANO (pól łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)
SOK Z CYTRYNY(łyżka)
SÓL PIEPRZ
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!). W naczynku mieszamy oliwę, posiekany czosnek i sok z cytryny. Odstawiamy na chwilę. W międzyczasie myjemy cukinię i kroimy ją w ok. 2-3cm paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z czosnkiem, po ok minucie dorzucamy miętę, oregano i cukinię i smażymy na małym ogniu, aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy makaron, połowę pokruszonej ricotty, pozostałą część oliwy i smażymy jeszcze chwilę, aż ser zacznie się lekko topić. Doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na talerze. Posypujemy pozostałą częścią sera. Gotowe! |
(2 servings)
PASTA (200-250g suchego) 1 MEDIUM SIZED ZUCCHINI GARLIC (2 cloves) RICOTTA CHEESE (150g) DRIED MINT (2 teaspoons) DRIED OREGANO (half a teaspoon) OLIVE OIL (3 tablespoons) LEMON JUICE (spoon) SALT AND PEPPER Cook the pasta (al dente), drain it off (do not pour over with water!). In a bowl, mix the olive oil, chopped garlic and lemon juice. Leave it for a while. In the meantime, wash the zucchini and cut it into approx. 2-3cm strips. On a frying pan warm up 2 tablespoons of olive oil with garlic, after 1 minute add the mint, oregano and zucchini and fry over low heat until the zucchini is tender and lightly browned. At the end, add the noodles, half of the crushed ricotta, rest of the olive oil and fry for a while, until the cheese starts to melt. Season with salt and pepper and translate to plates. Sprinkle the rest of the cheese. Done! |



0 komentarze:
Prześlij komentarz