#2 sałatka z wędzonym łososiem, serem pleśniowym, orzechami włoskimi i świeżą bazylią

// // Leave a Comment
sałatka z wędzonym łososiem, serem pleśniowym,  prażonymi orzechami włoskimi i świeżą bazylią
arugula salad with smoked salmon, blue cheese, roasted walnuts and fresh basil

sałatka z wędzonym łososiem, serem pleśniowym,  prażonymi orzechami włoskimi i świeżą bazylią
(1 porcja)
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO (60g)    
RUKOLA (garść)
PAPRYKA CZERWONA    
SER LAZUR (50g)   
KIEŁKI SOCZEWICY (garść)   
ORZECHY WŁOSKIE  (6-8szt)
PESTKI DYNI  (1 łyżka)
ŚWIEŻA BAZYLIA (kilkanaście listków)
SOS: 
OLIWA Z OLIWEK (2-3 łyżki)   
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)  
SÓL

Do miseczki wsypujemy garść rukoli, posypujemy kiełkami. Paprykę i ser kroimy w kostkę, orzechy siekamy, prażymy razem z pestkami na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy, łososia dzielimy na mniejsze części i układamy na wierzchu. Posypujemy porwanymi listkami bazylii. Składniki sosu mieszamy i polewamy sałatkę. Gotowe!


(1 serving)
SMOKED SALMON (60g)
ARUGULA (a handful)
RED PEPPER
BLUE CHEESE (50g)
LENTIL SPROUTS (a handful)
WALNUTS (6-8pcs)
PUMPKIN SEEDS (1 tablespoon)
FRESH BASIL (several sheets)
SAUCE:
OLIVE OIL (2-3 tablespoons)
LEMON JUICE (t1 easpoon)
SALT

Put aragula into a bowl, sprinkle with sprouts. Add the cut into cubes pepper and cheese. Chop the nuts, fry together with seeds on a dry pan for 1-2 and add to the veggies. Cut the salmon into smaller pieces and put it on top . Sprinkle with torn basil leaves. Mix the olive oil, lemon juice, season with salt, pour over the salad. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz