sweet&sour stir fry with smoked salmon, veggies and tomatoe-soy sauce
z sosem pomidorowo-sojowym
(2 porcje)
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO (200g)
MAKARON VERMICELLI z fasoli mung/lub po prostu makaron sojowy (200g)
ULUBIONE MROŻONE WARZYWA (u mnie brokuły, groszek, marchewka i kukurydza) (razem ok 200g)
CZOSNEK (2 ząbki)
1 MAŁA CEBULA
OLIWA Z OLIWEK
SOK Z 1/4 CYTRYNY
SOS SOJOWY (4 łyżki)
OCET RYZOWY (4 łyżki)
CUKIER TRZCINOWY (1-2 łyżeczki)
KONCENTRAT POMIDOROWY (2 łyżki)
CHILLI W PROSZKU (lub 1 posiekana suszona papryczka chilli)
PIEPRZ
DO PODANIA:
świeżo siekana kolendra,
ziarna sezamu (do posypania)
Łososia dzielimy na mniejsze cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na woku (lub patelni z nieprzywierającym dnem) rozgrzewamy oliwę, gdy się nagrzeje dodajemy posiekany drobno czosnek, cebulę i chilli. Smażymy ok 1-2 minuty po czym dodajemy ZAMROŻONE warzywa. Smażymy kilka minut aż zmiękną. W międzyczasie przygotowujemy makaron sojowy- zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok 4 minuty, odcedzamy. W osobnym naczynku łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i koncentrat (gdyby sos był zbyt gęsty można dolać parę łyżek wody) i wlewamy całość na patelnię, mieszamy i gotujemy chwilę by ocet złagodniał. Pod koniec smażenia dodajemy łososia i makaron, delikatnie mieszamy. Posypujemy świeżą kolendrą i/lub ziarnami sezamu. Gotowe! |
(2 servings)
HOT SMOKED SALMON (200g) MUNG BEAN VERMICELLI PASTA / or just soy noodles (200g) FROZEN VEGETABLES FAVORITE (in my version: broccoli, peas, carrots and corn) (together approx 200g) GARLIC (2 cloves) 1 SMALL ONION OLIVE OIL LEMON JUICE 1/4 SOS SOYA (4 tablespoons) RICE VINEGAR (4 tablespoons) BROWN SUGAR (1-2 teaspoons) TOMATO CONCENTRATE (2 tablespoons) CHILLI POWDER (or 1 chopped dried chilli) PEPPER TO SERVE: freshly chopped coriander sesame seeds (for sprinkling) Tear the salmon into smaller particles and sprinkle with lemon juice. On a wok, (or non-stick skillet) warm up the oil, when add the finely chopped garlic, onion and chilli. Fry for about 1-2 minutes then add the FROZEN vegetables. Fry a few minutes until softened. In the meantime, prepare the pasta- Pour the boiling water over it, leave for about 4 minutes, drain off. In a separate dish combine the soy sauce, rice vinegar, sugar and concentrate (if the sauce is too thick you can add a few tablespoons of water) and pour it into the pan, stir and cook for a moment for the vinegar to evaporate a bit. At the end of cooking, add the salmon and pasta, stir gently. Sprinkle with fresh coriander and / or sesame seeds. Done! |



0 komentarze:
Prześlij komentarz