#30

// // Leave a Comment
zapiekany bakłażan z kuskusem i szynką parmeńską
z płatkami migdałów i parmezanem

(2 porcje)
1 DUŻY BAKŁAŻAN           
PIECZARKI (kilkanaście)              
KASZA KUSKUS (ok 100g suchej)                
SZYNKA PARMEŃSKA (4-6 plasterków)            
CZOSNEK (1 ząbek)         
1 MAŁA CEBULA             
PŁATKI MIGDAŁÓW (2 łyżki)             
SER PARMEZAN                 
POMIDORY KOKTAJLOWE (ok. 6 szt.)(lub jeden zwykły)           
OLIWA Z OLIWEK                    
PRZECIER POMIDOROWY (3-4 łyżki)           
SOS SOJOWY (opcjonalnie)                
MIELONA OSTRA PAPRYKA (łyżeczka)              
MIELONY KMIN RZYMSKI (pół łyżeczki)              
SÓL            PIEPRZ     

Bakłażana kroimy na pół i wydrążamy. Miąższ siekamy bardzo drobno, wrzucamy do miseczki i posypujemy solą. Wydrążone łódeczki również solimy i odkładamy na ok 10 minut*  W międzyczasie obieramy i kroimy w drobną kosteczkę cebulę i pieczarki. Kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok 3-4 minuty, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy, dodajemy warzywa i smażymy kilka minut aż zmiękną, odparują i lekko się zrumienią. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, kmin łyżkę sosu sojowego i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze ok 2 minuty. Dodajemy kuskus, pokrojone w ćwiartki pomidorki, mieszamy wszystko razem i napełniamy farszem bakłażana. Na wierzchu układamy plastry szynki parmeńskiej, posypujemy migdałami, tartym parmezanem i zapiekamy ok 30 minut w 180*. Wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe!

*sól "wyciąga" z bakłażana gorycz, po kilku minutach widoczne będą na nim kropelki wody; po ok 10 minutach łódeczki i miąższ musimy dokładnie opłukać wodą by usunąć nadmiar soli!!!

0 komentarze:

Prześlij komentarz