z płatkami migdałów i parmezanem
(2 porcje)
1 DUŻY BAKŁAŻAN
PIECZARKI (kilkanaście)
KASZA KUSKUS (ok 100g suchej)
SZYNKA PARMEŃSKA (4-6 plasterków)
CZOSNEK (1 ząbek)
1 MAŁA CEBULA
PŁATKI MIGDAŁÓW (2 łyżki)
SER PARMEZAN
POMIDORY KOKTAJLOWE (ok. 6 szt.)(lub jeden zwykły)
OLIWA Z OLIWEK
PRZECIER POMIDOROWY (3-4 łyżki)
SOS SOJOWY (opcjonalnie)
MIELONA OSTRA PAPRYKA (łyżeczka)
MIELONY KMIN RZYMSKI (pół łyżeczki)
SÓL PIEPRZ
Bakłażana kroimy na pół i wydrążamy. Miąższ siekamy bardzo drobno, wrzucamy do miseczki i posypujemy solą. Wydrążone łódeczki również solimy i odkładamy na ok 10 minut* W międzyczasie obieramy i kroimy w drobną kosteczkę cebulę i pieczarki. Kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok 3-4 minuty, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy, dodajemy warzywa i smażymy kilka minut aż zmiękną, odparują i lekko się zrumienią. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, kmin łyżkę sosu sojowego i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze ok 2 minuty. Dodajemy kuskus, pokrojone w ćwiartki pomidorki, mieszamy wszystko razem i napełniamy farszem bakłażana. Na wierzchu układamy plastry szynki parmeńskiej, posypujemy migdałami, tartym parmezanem i zapiekamy ok 30 minut w 180*. Wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe!
*sól "wyciąga" z bakłażana gorycz, po kilku minutach widoczne będą na nim kropelki wody; po ok 10 minutach łódeczki i miąższ musimy dokładnie opłukać wodą by usunąć nadmiar soli!!!



0 komentarze:
Prześlij komentarz