błyskawiczne trufle czekoladowo-migdałowe
z dodatkiem daktyli
GRANOLA (najlepiej domowa, ale może byc też gotowa) (150g)
SUSZONE DAKTYLE (ok 5 szt)
MIGDAŁY (bez skórki) (50g)
MIÓD (2 łyżki)
KAKAO (bez cukru!) (2 czubate łyżki)
GORZKA CZEKOLADA (1-1,5 tabliczki)
MLEKO (kilka łyżek)
DO OBTOCZENIA: mielone migdały / wiórki kokosowe
Połowę granoli, daktyle, i migdały wrzucamy do blendera i mielimy na proszek. Następnie dosypujemy drugą połowę granoli, kakao i ponownie blendujemy, nie za długo (tak, by było trochę "grudek"). Przesypujemy do miski. Czekoladę i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, lekko studzimy i dodajemy do granoli, całość mieszamy dokładnie łyżką, do uzyskania gęstej masy - w razie czego dolewając mleka - masa ma być takiej konsystencji, by dało się formować z niej kulki.** Masę nabieramy łyżeczką i lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Obtaczamy w mielonych migdałach lub płatkach kokosowych. Schładzamy w lodówcę ok. godzinę. Gotowe!
*kąpiel wodna = SUCHE naczynko z kostkami czekolady umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą - para wodna ma spowodować ogrzanie się naczynia z czekoladą i powolne jej roztopienie
**jeśli masa wyszła nam zbyt rzadka, możemy włożyć ją na chwilę do lodówki - po kilkunast minutach powinna stężeć i dać się formować ;)



0 komentarze:
Prześlij komentarz