słodka zupa krem pomidorowo-bazyliowa
z mozarellą1 PUSZKA KROJONYCH POMIDORÓW
2 MAŁE CEBULE
CZOSNEK (2 ząbki)
ŚWIEŻA BAZYLIA (kilkanaście listków)
SUSZONA BAZYLIA (łyżeczka)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
OPCJONALNIE: MASCARPONE/śmietana (1 łyżka)
DO POSYPANIA: MOZARELLA
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cebulę aż zmięknie i się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok. minutę*. Przekładamy warzywa do rondeka, dodajemy pomidory, poszarpane listki bazylii, bazylię w proszku, pół łyżeczki słodkiej papryki (i ew. mascarpone/śmietanę). Całość mieszamy i lekko podgrzewamy. Blendujemy (najwygodniej blenderem ręcznym**). Gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gorącą zupę przelewamy do miseczek, posypujemy drobno pokrojoną mozarellą, listkami bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe!
*nie dłużej, by czosnek nie zgorzkniał



0 komentarze:
Prześlij komentarz