#33

// // Leave a Comment
grillowane burgery łososiowo-parmezanowe
z cukinią

"Lekkie,  sycące i baaaardzo zdrowe! 

(2 porcje)
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO (300g)                   
PÓŁ MAŁEJ CUKINII                     
1 MAŁA CEBULA                  
CZOSNEK (1 duży ząbek)                      
RUKOLA (kilkanaście listków)                 
TARTY PARMEZAN (garść)                   
1 JAJKO               
OTRĘBY OWSIANE (1 łyżka)           
ZIARNA SEZAMU (garść)           
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)                
SKÓRKA STARTA Z POŁOWY CYTRYNY               
OSTRA MUSZTARDA (1 czubata łyżeczka)                   
SOS SOJOWY (1 łyżka)        
OLIWA Z OLIWEK              
SÓL             PIEPRZ 

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce, porządnie odsączamy!!! Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, smażymy chwilkę na łyżce oliwy. Łososia i rukolę siekamy, wrzucamy do miski. Cukinię ponownie odsączamy i przekładamy do ryby. Dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek, łyżkę otrąb, tarty ser, sok i skórkę z cytryny, łyżkę sosu sojowego, musztardę. Na koniec wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy razem wszystkie składniki. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie i smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz