szybki puszysty omlet z bananem
(2 średnie omlety)
2 JAJKA
1 DOJRZAŁY BANAN
ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ
ŁYŻKA MĄKI ŻYTNIEJ
AROMAT WANILIOWY (kilka kropel)
SÓL
DO PODANIA: JOGURT NATURALNY / MIÓD / SYROP KLONOWY / BORÓWKI
Banana obieramy i kroimy w plastry. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i powoli dodajemy żółtka i aromat. Gdy tylko składniki się połączą przestajemy miksować, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy masę łyżką (by nie "opadła"). Patelnię rozgrzewamy, przy użyciu silikonowego pędzelka natłuszczamy oliwą z oliwek. Wykładamy na nią połowę masy, rozprowadzamy lekko łyżką. Na omlecie układamy plasterki banana. Smażymy ok 2-3 minuty po czym przewracam delikatnie na drugą stronę i smażymy aż się zrumieni. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem/miodem/syropem klonowym/posypujemy borówkami. Gotowe!



0 komentarze:
Prześlij komentarz