#39

// // Leave a Comment
lekka serowa frittata z pomidorami, papryką i białą fasolą

Bez pieczenia! a dzięki dodaniu fasoli - bardzo sycąca :)

(1 mała patelnia)
2 JAJKA                
PÓŁ PUSZKI BIAŁEJ MAŁEJ FASOLI              
CZERWONA PAPRYKA (1/4)               
POMIDORKI KOKTAJLOWE (4-5)               
1 CEBULKA             
CZOSNEK (1 ząbek)                 
SZCZYPIOREK (garść)           
SER PARMEZAN (ok 30g)          
ŚWIEŻA BAZYLIA  (kilka listków)           
SUSZONA BAZYLIA           
OLIWA Z OLIWEK            
SÓL             PIEPRZ

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Wrzucamy na patelnię i smażymy kilka minut aż papryka zmięknie, cebula się zeszkli i lekko zrumieni. Fasolę odsączamy z zalewy i dokładnie opłukujemy, dodajemy do warzyw razem z poszarpanymi listkami bazylii i smażymy jeszcze parę minut. Lekko solimy i pieprzymy. Jajka wbijamy do naczynka, rozrzepujemy widelcem, dodajemy starty parmezan, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i przelewamy na patelnię, starając się rozprowadzić je tak, by równomiernie pokryły warzywa.  Pomidorki kroimy na pół i układamy na wierzchu, posypujemy suszoną bazylią i posiekanym szczypiorkiem. Smażymy ( nie mieszając!!!! ) na średnim ogniu pod przykryciem ok 5-10 minut aż jajko się zetnie, następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze chwilę. Wykładamy na talerz, posypujemy resztą szczypiorku. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz