błyskawiczne super dietetyczne ciacha czekoladowo-orzechowe - z fasolą!
z żurawiną i orzeszkami
Dla sceptyków - testowane na wielu osobach - fasoli nikt się nie wyczuł :)
1 PUSZKA CZERWONEJ FASOLI
1 DUŻE JAJKO
1 TABLICZKA GORZKIEJ CZEKOLADY
KAKAO (bez cukru)(1 łyżka)
OTRĘBY OWSIANE (1-2 łyżki)
PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE (3 łyżki)
MIÓD (łyżka)
CUKIER TRZCINOWY (2 łyżki)
ORZECHY ZIEMNE (spora garść)
SUSZONA ŻURAWINA (garść)
OPCJONALNIE: 1-2 ŁYŻKI MASŁA ORZECHOWEGO
Czekoladę ( wraz z masłem orzechowym ) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Fasolę odsączamy z zalewy, dokładnie płuczemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy jajko, kakao, miód i blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miski, dosypujemy otręby, płatki, cukier, mieszamy łyżką. Dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, posiekane orzeszki i żurawinę. Łączymy wszystkie składniki delikatnie mieszając. Ma wyjść gęsta masa* Masę nabieramy łyżką i nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy (staramy się uformować okrągłe ciastka). Posypujemy orzechami i cukrem trzcinowym. Pieczemy w temp 185* ok 15 minut**. Gotowe!
*jeśli masa jest zbyt rzadka - możemy chwilę poczekać (płatki wchłoną nadmiar wody) lub dosypać trochę więcej otrąb
jeśli masa jest zbyt gęsta - możemy dolać kilka łyżek mleka
*na początku ciastka mogą być miękkawe, potem twardnieją.



0 komentarze:
Prześlij komentarz