#44

// // Leave a Comment
grzanki z pastą z pieczonej papryki i szynką parmeńską 

CIENKO POKROJONY ŻYTNI CHLEB                 
SZYNKA PARMEŃSKA               
SER MOZARELLA/ CHEDDAR/inny dowolny
PASTA:
2 CZERWONE PAPRYKI                 
CZOSNEK (3-4 ząbki do pieczenia, 2 do nacierania chlebków)                 
SUSZONY POMIDOR W ZALEWIE (jeden)                  
1 MAŁA CEBULA               
SUSZONA BAZYLIA                   
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki)                
CHILLI W PROSZKU ( opcjonalnie!)           
OLIWA Z OLIWEK.         
OCET BALSAMICZNY      
SÓL                PIEPRZ

Chlebki skrapiamy oliwą z oliwek, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem Paprykę kroimy w grube paski, smarujemy oliwą, układamy na blaszce i posypujemy bazylią. Cebulę obieramy, kroimy na 4 części i kładziemy razem z czosnkiem (nieobranym) obok papryki. Pieczemy w 200* ok 15-20 minut*. (na ostatnie 5 minut wkładamy dodatkowo chlebki by lekko się podpiekły  Wyjmujemy, studzimy. Czosnek wyjmujemy ze skórki, wrzucamy do blendera, dodajemy paprykę, cebulę, suszonego pomidora, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę octu balsamicznego, ostrą paprykę, blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzanki smarujemy grubo paprykową pastą, na wierzchu układamy plasterki szynki i kawałeczki sera, posypujemy bazylią. Ponownie pieczemy w 200* ok 10 minut. Gotowe!

*aż papryka się pomarszczy i lekko zrumieni

0 komentarze:

Prześlij komentarz