#45

// // Leave a Comment
jajka sadzone z wędzonym łososiem i szczypiorkiem

2 JAJKA             
ŁOSOŚ WĘDZONY W PLASTRACH (1 duży plaster)                 
1 CEBULA DYMKA ( + SZCZYPIOR  )                 
RUKOLA (garść)           
MASŁO (pół łyżeczki)         
OLIWA Z OLIWEK            
SÓL            PIEPRZ 

Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulkę i smażymy chwilę na małym ogniu aż zmięknie i się zeszkli. Dorzucamy połowę szczypiorku, masło, smażymy około minuty. Wbijamy jajka i staramy rozprowadzić je równomiernie po całej patelni. NIE MIESZAMY. Na jajku układamy poszarpanego na kawałeczki łososia, lekko solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut aż białka się zetną (najlepiej by żółtka były w środku półpłynne). Wykładamy na talerz, posypujemy listkami rukoli. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz