jajka sadzone z wędzonym łososiem i szczypiorkiem
2 JAJKA
ŁOSOŚ WĘDZONY W PLASTRACH (1 duży plaster)
1 CEBULA DYMKA ( + SZCZYPIOR )
RUKOLA (garść)
MASŁO (pół łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulkę i smażymy chwilę na małym ogniu aż zmięknie i się zeszkli. Dorzucamy połowę szczypiorku, masło, smażymy około minuty. Wbijamy jajka i staramy rozprowadzić je równomiernie po całej patelni. NIE MIESZAMY. Na jajku układamy poszarpanego na kawałeczki łososia, lekko solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut aż białka się zetną (najlepiej by żółtka były w środku półpłynne). Wykładamy na talerz, posypujemy listkami rukoli. Gotowe!



0 komentarze:
Prześlij komentarz