#46

// // Leave a Comment
szybki pieczony łosoś limonkowy
ze szparagami i orzeźwiającym ziołowym dressingiem

(2 porcje)
ŚWIEŻY FILET Z ŁOSOSIA (ok 300g)              
BIAŁE SZPARAGI (4-5 sztuk)                  
1 LIMONKA            
JOGURT GRECKI (4-5 łyżek)          
OLIWA Z OLIWEK (2-3 łyżki)           
SUSZONY ESTRAGON (łyżeczka)           
SUSZONA MIĘTA (łyżeczka) (może też być posiekana świeża)              
MIÓD (płaska łyżeczka)               
SÓL              PIEPRZ 
OPCJONALNIE: ŚWIEŻA SZAŁWIA

Filet myjemy, osuszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tarce ścieramy skórkę z limonki* i posypujemy nią rybę. Dodatkowo skrapiamy łososia sokiem z połowy limonki. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, pozostałe części kroimy na 4-5cm paski, każdy pasek przecinamy wzdłuż na pół. Układamy w naczyniu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek**, doprawiamy solą i dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na wierzchu układamy plasterki limonki i listki szałwii. Pieczemy bez przykrycia w 200* ok 25-30minut**. W międzyczasie w naczyniu łączymy jogurt, miód, zioła, dodajemy 1-2 łyżki soku z limonki, sól i pieprz. Upieczonego łososia i szparagi wykładamy na talerz, polewamy sosem. Gotowe!

*tylko zieloną część!
**szparagi możemy lekko przemieszać by oliwa równomiernie je pokryła
**w zależności od grubości naszego fileta

0 komentarze:

Prześlij komentarz