ze szparagami i orzeźwiającym ziołowym dressingiem
(2 porcje)
ŚWIEŻY FILET Z ŁOSOSIA (ok 300g)
BIAŁE SZPARAGI (4-5 sztuk)
1 LIMONKA
JOGURT GRECKI (4-5 łyżek)
OLIWA Z OLIWEK (2-3 łyżki)
SUSZONY ESTRAGON (łyżeczka)
SUSZONA MIĘTA (łyżeczka) (może też być posiekana świeża)
MIÓD (płaska łyżeczka)
SÓL PIEPRZ
OPCJONALNIE: ŚWIEŻA SZAŁWIA
Filet myjemy, osuszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tarce ścieramy skórkę z limonki* i posypujemy nią rybę. Dodatkowo skrapiamy łososia sokiem z połowy limonki. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, pozostałe części kroimy na 4-5cm paski, każdy pasek przecinamy wzdłuż na pół. Układamy w naczyniu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek**, doprawiamy solą i dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na wierzchu układamy plasterki limonki i listki szałwii. Pieczemy bez przykrycia w 200* ok 25-30minut**. W międzyczasie w naczyniu łączymy jogurt, miód, zioła, dodajemy 1-2 łyżki soku z limonki, sól i pieprz. Upieczonego łososia i szparagi wykładamy na talerz, polewamy sosem. Gotowe!
*tylko zieloną część!
**szparagi możemy lekko przemieszać by oliwa równomiernie je pokryła
**w zależności od grubości naszego fileta



0 komentarze:
Prześlij komentarz