#48

// // Leave a Comment
szybki krem z kukurydzy z imbirem i prażonymi pestkami dyni

(1-2porcje)
KUKURYDZA Z PUSZKI (400g)                 
SER RICOTTA (lub ew jogurt grecki/śmietana) (3 łyżki)                  
1 MAŁA CEBULKA                
CZOSNEK (1 mały ząbek)                
ŚWIEŻY IMBIR (ok 1 łyżeczka posiekanego)               
SZCZYPIOREK (1/3 pęczka)                   
SOK Z CYTRYNY (1 łyżka)                     
MASŁO (1 łyżka)                       
SÓL                  PIEPRZ 
DO POSYPANIA: PESTKI DYNI W ŁUPINKACH        JOGURT NATURALNY          

Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Obrany czosnek, imbir i szczypiorek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i smażymy chwilę aż zmięknie i się zeszkli, pod koniec dodając czosnek i imbir.  Kukurydzę odcedzamy, płuczemy i  wrzucamy do blendera, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, łyżkę soku z cytryny, połowę szczypiorku, ricottę(/jogurt/śmietanę) i blendujemy na gładką* masę. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać do niej kilka łyżek wody. Podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!!**). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem (,jogurtem) i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Gotowe!
 
*jeśli chcemy by zupa była idealnie kremowa, musimy po zblendowaniu przecisnąć całość przez drobne sitko. ale jest to dość żmudne i tym sposobem tracimy 1/3 zawartości zupy ;)
*ważne jest by nie podgrzewac zupy zbyt mocno, szczególnie jeśli używamy jogurtu greckiego bo się "zważy"!      

0 komentarze:

Prześlij komentarz