#50

// // Leave a Comment
makaron sojowy z kurczakiem, brokułami i chilli
  (2 porcje)
1 MAŁA PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA             
 MAKARON VERMICELLI z fasoli mung/lub po prostu makaron sojowy/ryzowy(100g)               
1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI BROKUŁ (mrożony lub świeży)               
CZOSNEK (2 ząbki)    
1 MAŁA CEBULA    
OLIWA Z OLIWEK    
SOK Z CYTRYNY                  
OCET RYZOWY (50ml)        
CUKIER TRZCINOWY (1 łyżka)         
1 SUSZONA PAPRYCZKA CHILLI (lub pół świeżej)            
 CHILLI W PROSZKU (wg uznania)                     
SUSZONE OREGANO ( łyżeczka)          
SÓL.          PIEPRZ 
OPCJONALNIE: inne warzywa np GROSZEK CUKROWY, KUKURYDZA

 Brokuł dzielimy na cząstki, wrzucamy do wrzątku*, gotujemy kilka (6-8) minut** 
Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski,  dodajemy, posiekany czosnek, chilli i oregano,  skrapiamy sokiem z cytryny,  mieszamy i odstawiamy.  Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na woku (lub patelni z nieprzywierającym dnem) rozgrzewamy oliwę,  dodajemy cebulę. Smażymy ok 1-2 minuty,  dorzucamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu aż mięso lekko się zrumieni . Dodajemy ugotowane brokuly (i inne warzywa jeśli ich używamy), ocet ryżowy i cukier, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż cukier się rozpuści a ocet lekko odparuje Wg przepisu na opakowaniu przygotowujemy makaron sojowy, odcedzamy.  Łączymy z kurczakiem i warzywami. Gotowe!

*warto do wody dodać łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę cukru- dzięki temu brokuł zachowa swój ładny zielony kolor
** mrożonego zazwyczaj krócej, nie za długo, po wbiciu widelca ma być lekko twardawy!

0 komentarze:

Prześlij komentarz