makaron sojowy z kurczakiem, brokułami i chilli
(2 porcje)
1 MAŁA PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA
MAKARON VERMICELLI z fasoli mung/lub po prostu makaron sojowy/ryzowy(100g)
1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI BROKUŁ (mrożony lub świeży)
CZOSNEK (2 ząbki)
1 MAŁA CEBULA
OLIWA Z OLIWEK
SOK Z CYTRYNY
OCET RYZOWY (50ml)
CUKIER TRZCINOWY (1 łyżka)
1 SUSZONA PAPRYCZKA CHILLI (lub pół świeżej)
CHILLI W PROSZKU (wg uznania)
SUSZONE OREGANO ( łyżeczka)
SÓL. PIEPRZ
OPCJONALNIE: inne warzywa np GROSZEK CUKROWY, KUKURYDZA
Brokuł dzielimy na cząstki, wrzucamy do wrzątku*, gotujemy kilka (6-8) minut** Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy, posiekany czosnek, chilli i oregano, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na woku (lub patelni z nieprzywierającym dnem) rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę. Smażymy ok 1-2 minuty, dorzucamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu aż mięso lekko się zrumieni . Dodajemy ugotowane brokuly (i inne warzywa jeśli ich używamy), ocet ryżowy i cukier, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż cukier się rozpuści a ocet lekko odparuje Wg przepisu na opakowaniu przygotowujemy makaron sojowy, odcedzamy. Łączymy z kurczakiem i warzywami. Gotowe!
*warto do wody dodać łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę cukru- dzięki temu brokuł zachowa swój ładny zielony kolor
** mrożonego zazwyczaj krócej, nie za długo, po wbiciu widelca ma być lekko twardawy!



0 komentarze:
Prześlij komentarz