#51

// // Leave a Comment
kruche kostki owsiano-kokosowe
z rabarbarem

(1 średniej wielkości blaszka)
PŁATKI OWSIANE (całe lub lekko zmielone) (1szklanka)
ORĘBY OWSIANE (1/2 szklanki)
WIÓRKI KOKOSOWE (1/2 szklanki)
1 DUŻE JAJKO
MIÓD  (4-5 łyżek)
MASŁO (100g)
RABARBAR (ok 1.5 szklanki pokrojonego w kosteczkę)
CUKIER TRZCINOWY* (ok. 1/3 szklanki)
SOK Z CYTRYNY (2 łyżki)
MĄKA ZIEMNIACZANA (1 łyżka)

Pokrojony rabarbar wkładamy do garnka, dodajemy cukier**, łyżkę miodu, sok z cytryny i kilka łyżek wody, gotujemy kilka minut aż rabarbar zmięknie. Odstawiamy z ognia i dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. (masa powinna zyskać konsystencję grudkowatego, gęstego dżemu)
W garnku rozpuszczamy masło i  resztę miodu. Do miski wsypujemy płatki, otręby, wiórki, dolewamy przestudzone masło, wbijamy jajko. Całość mieszamy dokładnie łyżką - ma powstać grudkowata masa - jak granola. Żaroodporną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na nim rozprowadzamy 2/3 masy, przygniatamy łyżką lub dłonią. Rozprowadzamy rabarbarowe nadzienie. Wierzch posypujemy resztą kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wo 200* i pieczemy ok 30 minut na złoty kolor. Gotowe!

*jest cukier brązowy DEMERARA (jasniejszy i bardziej sypki) i MUSCOVADO - ciemniejszy, bardziej wilgotny, zbity i aromatyczny (troche jak melasa) - ja dodałam ten drugi, ale każdy się nada ;)
**ilość użytego cukru zależy od kwaśności naszego rabarbaru i od osobistych preferencji smakowych ;) myślę, że 1/3 szklanki jest optymalne, można dodać troche więcej lub mniej

0 komentarze:

Prześlij komentarz