z prażonymi pestkami dyni
PIERŚ Z KURCZAKA (100-150g)
SER MOZARELLA Z KULCE (60-80g)
ŚWIEŻY SZPINAK (garść)
PESTKI DYNI W ŁUPINKACH (garść)
SUSZONA BAZYLIA, OREGANO, TYMIANEK (łyżeczka)
PŁATKI CHILLI (szczypta)
OLIWA Z OLIWEK*
SÓL PIEPRZ
Z kurczaka usuwamy błonki, nacieramy oliwą, ziołami, solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni 6-8 minut z każdej strony** Ok 3 minuty przed końcem smażenia dorzucamy do kurczaka pestki dyni. Umyty i osuszony szpinak przekładamy do miseczki, Usmażonego, gorącego kurczaka i mozarellę kroimy w grube plastry i układamy naprzemiennie na szpinaku (dzięki temu ser zmięknie), posypujemy zrumienionymi pestkami i skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe!
*do smażenia - lepsza oliwa z wytłoczyn oliwek, do skropienia sałatki - aromatyczniejsza oliwa extra vergine
**to czy kurczak dobrze się usmażył najprościej sprawdzić wbijając w najgrubsze miejsce widelec



0 komentarze:
Prześlij komentarz