#70

// // Leave a Comment
aromatyczne cukinie zapiekane z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem feta
z czosnkowym sosem jogurtowym

(2 porcje)
1 DUŻA CUKINIA
1 POJEDYNCZA PIERŚ Z KURCZAKA
KASZA KUSKUS (ok 100g)
SER FETA (ok 100g)
SUSZONE POMIDORY W ZALEWIE (5-6 szt)
1 CEBULA
CZOSNEK (2-3 duże ząbki)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (łyżeczka)
SUSZONE ZIOŁA PROWANSALSKIE (łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL         PIEPRZ
NA SOS:
JOGURT GRECKI (ok 5 czubatych łyżek)
SOK Z CYTRYNY (łyżka)
CZOSNEK (1 duży ząbek)
SUSZONE OREGANO (łyżeczka)
SÓL        PIEPRZ
OPCJONALNIE - MAJONEZ (pół łyżeczki)

Cukinię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy*. Powstałe łódeczki posypujemy oficie solą. Miąższ siekamy jak najdrobniej. Kurczaka kroimy w małe kawałeczki, wrzucamy do miseczki, dodajemy posiekane pomidory, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy papryką, ziołami, solą, pieprzem, mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy warzywa i smażymy na małym ogniu aż zmiękną. W międzyczasie zalewamy kuskus wrzątkiem, po 2-3 minutach odcedzamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ok łyżkę jogurtu greckiego, oliwy z oliwek, mieszamy. Wydrążone cukinie myjemy usuwając nadmiar soli, nacieramy oliwą faszerujemy kuskusem. Na patelni smażymy kurczaka i pomidory. Układamy na kuskusie, posypujemy pokruszonym serem feta, skrapiamy oliwą. Całość zapiekamy w piekarniku w 200* przez około 30 minut. W naczynku łączymy składniki sosu. Upieczone cukinie przekładamy na talerze, polewamy sosem. Gotowe! 

*miąższ wydrążamy nożem lub łyżeczką, staramy się to zrobić jak najdokładniej, by powstała łódeczka miała jak najcieńszą skórkę. - ostrożnie by nie zrobić dziury!

0 komentarze:

Prześlij komentarz