pełnoziarnista tarta z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym
z jogurtowym mascarpone i prażonymi orzechami laskowymi
"małe słodkie świętowanie, bo to już całe STO przepisów za nami! :)
(na małą formę śr ok 25cm)
CIASTO:
MĄKA PSZENNA PEŁNOZIARNISTA (ok 200g)
MASŁO (ZIMNE!!) (120g)
1 MAŁE JAJKO (opcjonalnie) (samo żółtko)
CUKIER BRĄZOWY (3 łyżki)
ŚMIETANA 18% (1-2 łyżki)
SÓL (szczypta)
MASA JABŁKOWA:
JABŁKA* (5-6 dużych)
MĄKA ZIEMNIACZANA ( płaska łyżka)
SOK Z 1/2 CYTRYNY
CYNAMON (2-3 łyżeczki - lub wg uznania)
CUKIER BRĄZOWY (4-5 łyżek - lub nieco więcej/mniej - w zależności od słodkości naszych jabłek)
WIERZCH:
SER MASCARPONE (200g)
JOGURT GRECKI (100g)
CUKIER Z WANILIĄ (2-3 łyżeczki)
MIÓD/ cukier puder (1-2 łyżeczki)
ORZECHY LASKOWE (ok 100g)
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło, rozcieramy palcami by uzyskać coś na kształt kruszonki, dodajemy śmietanę, (żółtko) i szybko wyrabiamy ciasto by powstała kula. Ciasto rozwałkowujemy**, przekładamy do wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy i schładzamy w lodówce ok 40 minut*** Schłodzony spód przykrywamy folią aluminiową obciążoną suchym grochem/soczewicą/etc. Podpiekamy ok 15 minut w temp 190*.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dobrze odsączamy z soku. Dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Z podpieczonego spodu zdejmujemy folię, na wierzchu rozprowadzamy masę jabłkową, posypujmy cynamonem i ponownie wkładamy do piekarnika - 30 minut w 180*.
Do miseczki przekładamy mascarpone, dodajemy cukier waniliowy, miód i miksujemy mikserem by uzyskać lekki krem (nie za długo! wtedy ser się zważy!). Jogurt odsączamy z wody i dodajemy do kremu, całość delikatnie łączymy łyżką. Krem wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto, posypujemy posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi, schładzamy w lodówce. Gotowe!
*najlepiej twarde i nieco kwaskowate
**najwygodniej między dwoma arkuszami woskowanego papieru do pieczenia)
***lub jeśli nam się spieszy - ok 15 minut w zamrażarce



0 komentarze:
Prześlij komentarz