#99

// // Leave a Comment
chrupiące grzanki z pesto oliwkowo-bazyliowo-pomidorowym i kozim serem
chrupiące grzanki z pesto oliwkowo-bazyliowo-pomidorowym i kozim serem
ze słodkim balsamico

(6 grzanek)
3 PEŁNOZIARNISTE BUŁKI
TWARDY SER KOZI (ew parmezan lub inny twardy ser)(ok 10-12 cienkich plasterków)
SALAMI (opcjonalnie) (5-6 plasterków)
OCET BALSAMICZNY (4-5 łyżek)
SOK Z CYTRYNY (pół łyżeczki)
MIÓD (pół łyżeczki)
PESTO:
ZIELONE OLIWKI (1 mały słoiczek)
CZARNE OLIWKI (1 mały słoiczek)
CZOSNEK (1 ząbek)
SUSZONE POMIDORY (5-6 szt)
ŚWIEŻA BAZYLIA (spora garść)
OLIWA Z OLIWEK (ok 4-5 łyżek)
PIEPRZ

Przekrojone na pół bułki układamy na blaszce do pieczenia i podpiekamy kilka minut w nagrzanym do 200* piekarniku by lekko się zrumieniły. W blenderze umieszczamy składniki pesto, miksujemy*. W naczynku mieszamy ocet, sok z cytryny i miód. 
Na grzankach rozsmarowywujemy po ok 2 łyżeczki pesto, na nim układamy plasterki koziego sera (i plasterki salami). Całość skrapiamy oliwą z oliwek, balsamico, posypujemy listkami bazylii. Gotowe!

*masa nie musi być idealnie gładka, jeśli jednak jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek wody; NIE DODAJEMY SOLI! - oliwki i pomidory są same w sobie dość słone ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz