#101

// // Leave a Comment
ziołowy omlet serowy z szynką, czerwonym pieprzem i skórką z cytryny
ziołowy omlet serowy
z szynką, czerwonym pieprzem i skórką z cytryny

(1 omlet)
2 DUŻE JAJKA
SER CHEDDAR / inny żółty ser (starty) (2 łyżki)
SZYNKA (2 plastry)
1 MAŁA CEBULA
MLEKO (2 łyżki)
PŁATKI OWSIANE BŁYSKAWICZNE (opcjonalnie) (łyżka)
ŚWIEŻA BAZYLIA/OREGANO/MIĘTA (garść)
SZCZYPIOREK (2 łyżki posiekanego)
OLIWA Z OLIWEK
CZERWONY PIEPRZ (kilka ziarenek)
SKÓRKA STARTA Z CYTRYNY (pół łyżeczki)
SÓL          PIEPRZ

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną szynkę, skórkę z cytryny, świeżo zmielony (lub rozbity w moździerzu) czerwony pieprz, mieszamy. Gdy szynka lekko się zrumieni, dodajemy posiekane zioła i połowę szczypiorku. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko, (płatki), doprawiamy solą, pieprzem i wylewamy na patelnię (starając się rozprowadzić masę równomiernie). Całość posypujemy tartym serem i smażymy 6-8 minut aż wierzch się zetnie*. NIE PRZEWRACAMY! Usmażony omlet przekładamy na talerz, posypujemy resztą szczypiorku i ziół. Gotowe!

*a zetnie się szybciej, jeśli smażyć będziemy pod przykryciem

0 komentarze:

Prześlij komentarz