#92

// // Leave a Comment
łosoś zapiekany w sezamie z chutney pomidorowym z miętową sałatką z roszponką, kuskusem i serem feta
łosoś zapiekany w sezamie z chutney pomidorowym
z miętową sałatką z roszponką, kuskusem i serem feta


(2porcje)
2 DZWONKA Z ŁOSOSIA (ok 300g)
KASZA KUSKUS (ok 100g suchej)
SER FETA (ok 100g)
ROSZPONKA (duża garść)
CZOSNEK (3-4 ząbki)
1 PUSZKA KROJONYCH POMIDORÓW
1 MAŁA CEBULA
OLIWA Z OLIWEK 
ZIARNA SEZAMU (2-3 łyżki)
SUSZONA MIĘTA (łyżeczka)
SUSZONE OREGANO
SOK Z CYTRYNY
SÓL.          PIEPRZ
OPCJONALNIE: 
ŚWIEŻE OREGANO (łyżka posiekanego)
ŚWIEŻA MIĘTA (łyżka posiekanego)
MIÓD (łyżeczka)

Pomidory odsączamy z soku i przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, (miód), przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobniutko cebulę, suszone i świeże oregano, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i wykładamy na dno żaroodpornego naczynia. Na pomidorach układamy kawałki łososia, posypujemy sezamem. Całość zapiekamy w 190* przez około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2-3 minuty, odsączamy. Łączymy z poszarpanymi listkami roszponki, dodajemy pokrojony w kosteczkę ser, posiekaną miętę (ew może być suszona), 1-2łyżki oliwy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, wykładamy na talerze. Upieczonego łososia układamy na sałatce, całość polewamy przemieszanym chutney pomidorowym. Gotowe!
baked sesame salmon with tomato chutney 

with mint salad with corn salad, couscous and feta cheese

(2 portions)
2 RING SALMON (about 300g) 
Couscous (about 100g dry) 
FETA CHEESE (about 100g) 
Corn (large handful) 
Garlic (3-4 cloves) 
1 BOX chopped tomatoes 
1 SMALL ONION 
OLIVE OIL 
SESAME SEEDS (2-3 tablespoons) 
DRIED MINT (teaspoon) 
DRIED OREGANO 
LEMON JUICE 
SALT. PEPPER 
OPTIONAL: 
FRESH OREGANO(tablespoon chopped) 
FRESH MINT (tablespoon chopped) 
HONEY (teaspoon)

Tomatoes, withdraw from the juice and translate it into a bowl, add 2 tablespoons olive oil (honey), squeezed by the crushed garlic, finely chopped onion, dried and fresh oregano, season with salt, pepper, stir and teaches at the bottom of a casserole dish. Arrange tomato pieces of salmon, sprinkle with sesame seeds. The bake at 190 * for about 30 minutes. In the meantime, prepare the salad: Pour boiling water over couscous, leave for 2-3 minutes, withdraw. We combine the jagged leaves of lamb's lettuce, cut into cubes, add cheese, chopped mint (or can be dried), 1-2łyżki olive oil, sprinkle with lemon juice, season with salt and pepper, mix, teaches at the plates. Baked salmon put on the salad, pour the whole tomato chutney przemieszanym. Ready!

0 komentarze:

Prześlij komentarz