łosoś zapiekany w sezamie z chutney pomidorowym
z miętową sałatką z roszponką, kuskusem i serem feta
(2porcje)
2 DZWONKA Z ŁOSOSIA (ok 300g)
KASZA KUSKUS (ok 100g suchej)
SER FETA (ok 100g)
ROSZPONKA (duża garść)
CZOSNEK (3-4 ząbki)
1 PUSZKA KROJONYCH POMIDORÓW
1 MAŁA CEBULA
OLIWA Z OLIWEK
ZIARNA SEZAMU (2-3 łyżki)
SUSZONA MIĘTA (łyżeczka)
SUSZONE OREGANO
SOK Z CYTRYNY
SÓL. PIEPRZ
OPCJONALNIE:
ŚWIEŻE OREGANO (łyżka posiekanego)
ŚWIEŻA MIĘTA (łyżka posiekanego)
MIÓD (łyżeczka)
Pomidory odsączamy z soku i przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, (miód), przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobniutko cebulę, suszone i świeże oregano, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i wykładamy na dno żaroodpornego naczynia. Na pomidorach układamy kawałki łososia, posypujemy sezamem. Całość zapiekamy w 190* przez około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2-3 minuty, odsączamy. Łączymy z poszarpanymi listkami roszponki, dodajemy pokrojony w kosteczkę ser, posiekaną miętę (ew może być suszona), 1-2łyżki oliwy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, wykładamy na talerze. Upieczonego łososia układamy na sałatce, całość polewamy przemieszanym chutney pomidorowym. Gotowe!
|
baked sesame salmon with tomato chutney
with mint salad with corn salad, couscous and feta cheese (2 portions) 2 RING SALMON (about 300g) Couscous (about 100g dry) FETA CHEESE (about 100g) Corn (large handful) Garlic (3-4 cloves) 1 BOX chopped tomatoes 1 SMALL ONION OLIVE OIL SESAME SEEDS (2-3 tablespoons) DRIED MINT (teaspoon) DRIED OREGANO LEMON JUICE SALT. PEPPER OPTIONAL: FRESH OREGANO(tablespoon chopped) FRESH MINT (tablespoon chopped) HONEY (teaspoon) Tomatoes, withdraw from the juice and translate it into a bowl, add 2 tablespoons olive oil (honey), squeezed by the crushed garlic, finely chopped onion, dried and fresh oregano, season with salt, pepper, stir and teaches at the bottom of a casserole dish. Arrange tomato pieces of salmon, sprinkle with sesame seeds. The bake at 190 * for about 30 minutes. In the meantime, prepare the salad: Pour boiling water over couscous, leave for 2-3 minutes, withdraw. We combine the jagged leaves of lamb's lettuce, cut into cubes, add cheese, chopped mint (or can be dried), 1-2łyżki olive oil, sprinkle with lemon juice, season with salt and pepper, mix, teaches at the plates. Baked salmon put on the salad, pour the whole tomato chutney przemieszanym. Ready! |



0 komentarze:
Prześlij komentarz