#93

// // Leave a Comment
sałatka z awokado, tuńczykiem i mozarellą ze słodkim dressingiem cytrynowo-jogurtowym
sałatka z awokado, tuńczykiem i mozarellą
ze słodkim dressingiem cytrynowo-jogurtowym

(1porcja)
PÓŁ PUSZKI TUŃCZYKA W SOSIE WŁASNYM (ok 75g)
PÓŁ DOJRZAŁEGO AWOKADO
SER MOZARELLA (ok 50g)
1 GRUNTOWY OGÓREK
2 RZODKIEWKI
SZCZYPIOREK (łyżka posiekanego)
SAŁATA RZYMSKA/lodowa (duża garść)
SOS:
JOGURT GRECKI (3 łyżki)
SOK Z CYTRYNY (1łyżka)
SKÓRKA Z CYTRYNY (1łyżeczka)
OCET WINNY (opcjonalnie) (1 łyżeczka)
MIÓD (1 łyżeczka)
MUSZTARDA SAREPSKA (1 łyżeczka)
SÓL.          PIEPRZ

Poszarpane listki sałaty przekładamy do miseczki. Obrane awokado i ogórka kroimy w kosteczkę, rzodkiewki w plasterki, dodajemy do sałaty. Tuńczyka odsączamy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i układamy na warzywach. W naczynku łączymy składniki sosu, którym polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem i  pokrojoną mozarellą. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz