#95

// // Leave a Comment
waniliowa owsianka z żurawiną, kandyzowaną pomarańczą, ricottą i prażonymi migdałami
waniliowa owsianka z żurawiną, kandyzowaną pomarańczą, ricottą i prażonymi migdałami

(2porcje)
BAZA:
PŁATKI OWSIANE / ŻYTNIE / ORKISZOWE (można pomieszać) (ok 12 łyżek)
OTRĘBY OWSIANE (2 łyżki)
OTRĘBY PSZENNE (2 łyżki)
ZARODKI PSZENNE (2 łyżki)
MLEKO (ok 200 ml)
AROMAT WANILIOWY (kilkanaście kropli)
CUKIER Z WANILIĄ (1-2 łyżeczki)
SÓL
DODATKOWO:
SER RICOTTA (4 czubate łyżki)
SUSZONA ŻURAWINA (2 łyżki)
KANDYZOWANA POMARAŃCZA (2 łyżki)
SIEKANE MIGDAŁY (2 łyżki)
DŻEM PORZECZKOWY (opcjonalnie) (2 łyżki)
NASIONKA GOJI (opcjonalnie) (2 łyżeczki)

Na suchą rozgrzaną patelnię wysypujemy posiekane migdały, prażymy 1-2 minuty by lekko się zrumieniły. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ok 100 ml wody, sól, cukier, zagotowywujemy. Do wrzącego mleka wsypujemy płatki, otręby i zarodki, i gotujemy kilka minut na małym ogniu by płatki wchłonęły płyn i powstała gęsta masa. Na koniec dodajemy pomarańczę i aromat, mieszamy i przekładamy do miseczek. Owsiankę posypujemy pokruszonym serem, żurawiną, migdałami (i nasionkami goji, ew dosładzamy dżemem). Gotowe!


0 komentarze:

Prześlij komentarz