#96

// // Leave a Comment
pełnoziarnista tarta z łososiem, suszonymi pomidorami, cukinią i ricottą
pełnoziarnista tarta z łososiem, suszonymi pomidorami, cukinią i ricottą
  CIASTO:
MĄKA PEŁNOZIARNISTA PSZENNA/ŻYTNIA (250g)
MASŁO (zimne!!!) (100g)
1 JAJKO
ŚMIETANA 18% (1-2 łyżki)
SÓL
NADZIENIE:
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO (120-150g)
SUSZONE POMIDORY W OLIWIE (ok 8-10 szt)
2 DUŻE CEBULE
1 MAŁA CUKINIA
CZOSNEK (3 ząbki)
4 JAJKA
SER RICOTTA (150g)
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)
GAŁKA MUSZKATOŁOWA (1 płaska łyżeczka)
SÓL.          PIEPRZ

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i kawałki masła, rozcieramy palcami by uzyskać coś na kształt kruszonki, dodajemy jajko, śmietanę i wyrabiamy ciasto by powstała kula. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i schładzamy w lodówce ok 45 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy schłodzonym ciastem.**  Ciasto nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową obciążoną suchym  grochem/soczewicą/etc.*** Podpiekamy ok 15 minut w temp 190*
W międzyczasie umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dobrze odsączamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i odstawiamy.  Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy ricottę, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatolową, sokiem z cytryny, mieszamy by uzyskać jednolitą gęstą masę. 
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie. Na podpieczony spód wykładamy cebulę i cukinię, na wierzchu układamy kawałki łososia, suszone pomidory. Całość zalewamy masą jajeczno-serową i zapiekamy w temp 200* ok 30 minut. Gotowe!

*składniki nie muszą idealnie się połączyć, ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać! - im dłużej będziemy je zagniatać tym twardsze będzie po upieczeniu
**ciasto można też po prostu rozwałkować na placek i przełożyć do formy
***to dość ważne,  ponakłuwane i obciążone lekko ciasto nie 'urośnie'

0 komentarze:

Prześlij komentarz