#115 roladki z soli zapiekane ze świeżą bazylią, czosnkiem i parmezanem

// // Leave a Comment
roladki z soli zapiekane ze świeżą bazylią, czosnkiem i parmezanem
sole roulades baked with fresh basil, garlic and parmesan cheese
served with lemon-lime sauce
roladki z soli zapiekane ze świeżą bazylią, czosnkiem i parmezanem
z sosem cytrynowo-limonkowym

(2-3 porcje)
4 ŚWIEŻE FILETY Z SOLI (ew mrożone)
PĘCZEK ŚWIEŻEJ BAZYLII
CZOSNEK (3 ząbki)
SER PARMEZAN (4 łyżki startego)
2 CYTRYNY
OLIWA Z OLIWEK
SÓL          PIEPRZ
SOS:
JOGURT NATURALNY (5-6 łyżek)
SEREK MASCARPONE (3 łyżki)
SOK + SKORKA STARTA Z 1/2 LIMONKI 
SOK Z 1/2 CYTRYNY
OLIWA Z OLIWEK (łyżka)
SÓL      PIEPRZ

Do blendera wkładamy listki bazylii, obrany czosnek, parmezan, dolewamy ok 3-4 łyżki oliwy i blendujemy. Umyte  i osuszone filety z soli posypujemy solą i pieprzem, kroimy wzdłuż na pół. Na każdym pasku kładziemy czubiastą łyżeczkę nadzienia, rozsmarowywujemy i zwijamy, spinając całość wykałaczką. Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy plasterki cytryn, całość zapiekamy w 200* ok 20-25 minut. W naczyniu łączymy składniki sosu, podajemy z upieczoną rybą. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz