#116 domowe grzanki do dipów z oliwą, oregano i suszonymi pomidorami

// // Leave a Comment
homemade croutons with olive oil, oregano and dried tomatoes
domowe grzanki do dipów z oliwą, oregano i suszonymi pomidorami

CHLEB ŻYTNI (lub jaki macie, najlepiej czerstwy) (5-6 kromek)
GARŚĆ ŚWIEŻEGO OREGANO
SUSZONE OREGANO (1-2 łyżki)
CZOSNKOWA OLIWA Z OLIWEK (lub zwykła wymieszana z 2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku) (ok 100ml)
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)
1-2 SUSZONE POMIDORY (z zalewy lub bez)

Chleb kroimy na kromki, każdą w paski szerokości ok 1,5cm, układamy na blaszce do pieczenia. W naczynku łączymy oliwę, sok z cytryny i posiekane jak najdrobniej pomidory. Sosem skrapiamy (dość obficie) chlebki. Całość posypujemy posiekanym świeżym i suszonym oregano, solą i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku w 200* ok 6-7 minut by grzanki się zrumieniły, przewracamy i pieczemy jeszcze ok 5 minut (możemy piec na termoobiegu, wtedy grzanki wyjdą bardziej chrupiące). Gotowe!


0 komentarze:

Prześlij komentarz