#122 leczo z suszonymi pomidorami i kurczakiem

// // Leave a Comment
leczo z suszonymi pomidorami i kurczakiem lecho with dried tomatoes and chickenleczo z suszonymi pomidorami i kurczakiem lecho with dried tomatoes and chicken
lecho with dried tomatoes and chicken
leczo z suszonymi pomidorami i kurczakiem

(1 duży garnek)
4 DUŻE CZERWONE PAPRYKI
1 ZIELONA PAPRYKA
1 ŻÓŁTA PAPRYKA
2 BIAŁE CEBULE
2 CZERWONE CEBULE
5 BARDZO DOJRZAŁYCH POMIDORÓW
(najlepiej malinowych)
1 MAŁA CUKINIA
CZOSNEK (4 ząbki)
1 PIERŚ Z KURCZAKA
4-5 KABANOSÓW WIEPRZOWYCH
SUSZONE POMIDORY W OLIWIE (ok 10szt)
1 MAŁY KONCENTRAT POMIDOROWY (200ml)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (2-3 łyżeczki)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (1-2 łyżeczki)
WĘDZONA PAPRYKA W PROSZKU (1-2 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL                   PIEPRZ

Papryki i cebulę kroimy w dość grubą kostkę, cukinię, i pomidory w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu 2-3 minuty, gdy zmięknie i się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, plasterki kabanosów, i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy lekko ogień i smażymy 6-8 minut by mięso się zrumieniło. Całość przekładamy do osobnego garnka, dodajemy świeże pomidory, gotujemy 2-3 minuty i odstawiamy. Na patelnię ponownie wlewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy papryki, cukinię i posiekane suszone pomidory, smażymy kilkanaście minut. Gdy warzywa się zrumienią, przekładamy je do garnka. Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy, ok 250 ml wody, mieszamy i gotujemy na małym ogniu min. 30-40 minut (im dłużej tym lepiej). Gotowe!
(1 large pot) 
4 BIG RED PEPPERS 
1 GREEN PEPPER
1 YELLOW PEPPER
2 WHITE ONIONS 
2 RED ONIONS 
5 RIPE TOMATOES 
1 SMALL COURGETTE
GARLIC (4 cloves) 
1 CHICKEN BREAST
4-5 DRY SMOKED PORK SAUSAGES
DRIED TOMATOES IN OLIVE OIL (about 10p) 
TOMATO PUREE (ca 200ml)
SWEET PEPPER POWDER (2-3 teaspoons) 
HOT PEPPER POWDER (1-2 teaspoons) 
SMOKED PEPPER POWDER (1-2 teaspoons) 
OLIVE OIL 
SALT AND PEPPER

Dice peppers and onions, zucchini, and tomatoes. On a frying pan, heat up 2 tablespoons olive oil, add onion and fry over low heat for 2-3 minutes. When softened, add diced chicken, sliced ​​sausages and smashed garlic. Slightly increase the heat and fry 6-8 minutes for the meat to cook. Move everything into a separate pot, add fresh tomatoes, cook 2-3 minutes and set aside. Heat up 1-2 more tablespoons of olive oil on the pan, this time add the peppers, zucchini and chopped sun-dried tomatoes, fry for a few minutes. When the peppers and zucchini are browned, translate them into the pot. Add the spices, tomato paste, about 250 ml of water, stir and cook on low heat for 30-40 minutes minutes (the longer the better). Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz