stuffed turkey fillet with sun-dried tomatoes and roasted pepper sauce
served with brown rice, garlic and sesame seeds
filet z indyka faszerowany suszonymi pomidorami, z sosem z pieczonej papryki
z brązowym ryżem, czosnkiem i sezamem
(2 porcje)
PIERŚ Z INDYKA (ok 300g)
CZOSNEK (2 ząbki)
SUSZONE POMIDORY W OLIWIE (ok 6szt)
1 CZERWONA PAPRYKA 1 BARDZO DOJRZAŁY POMIDOR (najlepiej malinowy)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (łyżeczka)
SUSZONE OREGANO (łyżeczka) SUSZONY CZOSNEK (łyżeczka) ZIARNA SEZAMU (2 łyżki) ZIARNA CZARNUSZKI (opcjonalnie)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
WYKAŁACZKI DO PODANIA: RYŻ BRĄZOWY ** ŚWIEŻY SZPINAK Indyka nacinamy w poprzek (by powstał 2 razy cieńszy płat mięsa), układamy na desce do krojenia i ubijamy tłuczkiem by uzyskać jak najcieńszy filet. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, i pieprzem. Posypujemy suszonym oregano i papryką. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę i układamy na filecie. Całość zwijamy jak najciaśniej w roladę, spinając końce wykałaczkami. Układamy w żaroodpornym naczyniu, wierzch posypujemy suszonym czosnkiem, sezamem i czarnuszką. Dookoła układamy pokrojoną w paseczki paprykę. Całość skrapiamy dość obficie oliwą z oliwek i zapiekamy w 180* ok godzinę*. Wyjmujemy z piekarnika, mięso przekładamy na deskę do krojenia, paprykę wraz z powstałym sosem przekładamy do blendera, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy (sos nie musi być idealnie gładki). Upieczone mięso kroimy w plastry, podajemy w ugotowanym wcześniej ryżem, całość polewamy sosem. Gotowe! *na pierwsze 40 minut warto położyć na naczyniu z mięsem folię aluminiową, by zachować jego soczystość, ostatnie 5 minut na termoobiegu pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę **do wody z gotującym się ryżem, poza solą warto dodać 1-2 łyżeczki ulubionych ziół (np oregano, estragon czy inne) - ryż wchłonie aromat i uzyska ciekawszy smak :) |
(2 servings)
TURKEY BREAST (about 300g)
GARLIC (2 cloves) DRIED TOMATOES IN OLIVE OIL (about 6p) 1 RED PEPPER 1 VERY RIPE TOMATO SWEET PEPPER POWDER (1 tsp) DRIED OREGANO (1 tsp) DRIED GARLIC (1 tsp) SESAME SEEDS (2 tsp) NIGELLA (optional) OLIVE OIL SALT AND PEPPER TO SERVE: BROWN RICE, cooked ** FRESH SPINACH LEAVES Cut the turkey breast across (to make the piece of meat 2 times thinner), put on the chopping board and smash to get a thin fillet. Rub with chopped garlic, salt, and pepper. Sprinkle with dried oregano and sweet pepper. Chop dried tomatoes and put them on the fillet. Roll the whole thing into a roulade stringing the ends with toothpicks. Put the meat into an ovenproof dish, sprinkle with dried garlic, sesame and nigella. Cut the pepper into stripes and put them around the meat. Sprinkle everything with olive oil and bake in 180 * for about an hour *. Take the dish out of the oven. Move meat on the chopping board. Put the baked peppers, as well as the remaining sauce into the blender, add diced tomatoes, season with salt, pepper and blend. (the sauce does not have to be perfectly smooth). Cut the meat into slices, serve with cooked rice pepper sauce on top. Ready! * for the first 40 minutes its worth it to cover the dish with aluminum foil to preserve its richness **into the water with rice, besides salt, we can add 1-2 teaspoons of favorite herbs (such as oregano, tarragon or sth else) - the rice will absorb the aroma and get tastier :) |




0 komentarze:
Prześlij komentarz