kale salad with chicken, orange and cheddar cheese
with balsamic cinammon dressing
sałatka z jarmużem, kurczakiem, pomarańczami i serem cheddar
z dressingiem balsamiczno-cynamonowym
(2 porcje)
PIERŚ Z KURCZAKA (ok 200g) ŚWIEŻY JARMUŻ (2 spore garście) 1 BARDZO DOJRZAŁA POMARAŃCZA SOK Z 1/2 CYTRYNY SER CHEDDAR (ok 50g) CYNAMON (1 łyżeczka) SŁODKA PAPRYKA (1 łyżeczka) MIÓD (1/2 łyżeczki) SOS SOJOWY (2-3 łyżki) OCET BALSAMICZNY (ok 50ml) OLIWA Z OLIWEK (łyżka) SÓL PIEPRZ
Jarmuż opłukujemy, odcinamy twarde łodyżki i kroimy na kawałeczki. Przekładamy do miseczki, zalewamy liście wrzątkiem. Po ok 1,5 minuty odcedzamy, przelewamy zimną wodą, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy w miseczkach. Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia. Dodajemy oliwę z oliwek, sos sojowy, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, paprykę, cynamon, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na ok 10-15 minut (najlepiej do lodówki). Schłodzone mięso, wraz z połową marynaty, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut aż lekko się zrumieni. Usmażone układamy na jarmużu. Dodajemy oczyszczoną z błonek i pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Na patelnię z pozostałym sosem dolewamy resztę marynaty, ocet balsamiczny, miód i podgrzewamy całość 1-2 minuty do uzyskania gęstego sosu, którym polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy posiekanym serem. Gotowe!
|
(2 servings)
CHICKEN BREAST (about 200g) FRESH KALE LEAVES (2 big handfuls) 1 VERY RIPE ORANGE JUICE SQUEEZED OUT OF 1/2 LEMON CHEDDAR CHEESE (about 50g) CINNAMON (1 tsp) SWEET PEPPER POWDER (1 tsp) HONEY (1/2 tsp) SOY SAUCE (2-3 tablespoons) BALSAMIC VINEGAR (about 50ml) OLIVE OIL (1 tablespoon) SALT PEPPER Wash the kale, cut out the hard stems and cut leaves into pieces. Move it into a bowl, pour boiling water over leaves and leave for about 1/5 min. Drain off, rinse under cold water, sprinkle with lemon juice and lay in bowls. Cut the chicken into cubes, put them into a vessel. Add the olive oil, soy sauce, juice squeezed out of half an orange, pepper and cinnamon. Mix and leave for about 10-15 minutes (preferably in the refrigerator). Put the chilled meat, along with half of the marinade on a hot pan and fry for a few minutes until lightly browned. Fried put on the kale. Chop the second half of the orange and add to the salad. Take the pan with the remaining sauce, add the rest of the marinade, balsamic vinegar, honey and cook the whole thing for about 1-2 minutes to get a thick sauce. Pour it over the salad. Sprinkle everything with chopped cheddar. Done! |



0 komentarze:
Prześlij komentarz