#126 smażony indyk teriyaki z limonką ze szpinakową sałatką z pomidorami, ananasem i octem ryżowym

// // Leave a Comment
fried teriyaki turkey with lime
fried teriyaki turkey with lime  
served with spinach, tomatoes, pineapple and rice vinegar salad
smażony indyk teriyaki z limonką 
ze szpinakową sałatką z pomidorami, ananasem i octem ryżowym

(1 porcja)
INDYK
PIERŚ Z INDYKA (ok 200g)
SOK I SKÓRKA STARTA Z 1/2 LIMONKI
SOS SOJOWY (ok 50ml)
OCET RYŻOWY (ok 50ml + 2 łyżki)
SOS OSTRYGOWY (opcjonalnie) (1-2 łyżki)
MIÓD (1/2 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK (łyżka)
SÓL         PIEPRZ
SAŁATKA
ŚWIEŻY SZPINAK (garść)
ŚWIEŻA MIĘTA (opcjonalnie) (8-10 listków)
1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI POMIDOR
1 MAŁA CZERWONA CEBULA
1/3 ŚWIEŻEJ PAPRYCZKI CHILLI (opcjonalnie)
ANANAS (2 plastry)
CZOSNEK (1 duży ząbek)
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)
OCET RYŻOWY (2 łyżki)


Do miski wlewamy sos sojowy, ostrygowy i ocet ryżowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z limonki, miód, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Indyka rozbijamy tłuczkiem na jak najcieńszy filet, mieszamy w misce z marynatą i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. W międzyczasie opłukany szpinak i miętę siekamy drobno, przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę pomidora, cebulę i ananasa (i ew posiekane chilli). Dodajemy ocet ryżowy, sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładziemy schłodzonego indyka (razem z marynatą). Smażymy 2-3 minuty z każdej strony, zdejmujemy z patelni, kroimy w grube plastry. Układamy na talerzach razem z sałatką. Gotowe!
(1 serving) 
TURKEY 
TURKEY BREAST (about 200g) 
JUICE SQUEEZED OUF OF 1/2 LEMON
GRATED LEMON ZEST (1 tsp)
SOY SAUCE (about 50ml) 
RICE VINEGAR (about 50ml + 2 tablespoons) 
OYSTER SAUCE (optional) (1-2 tablespoons) 
HONEY (1/2 tsp) 
OLIVE OIL (1 tablespoon) 
SALT AND PEPPER 
SALAD 
FRESH SPINACH (handful) 
FRESH MINT LEAVES (optional) (8-10 p)
1 MEDIUM SIZE TOMATO 
1 LITTLE RED ONION 
1/3 FRESH CHILLI PEPPER (optional)
PINEAPPLE (2 slices) 
GARLIC (1 large clove) 
LEMON JUICE (1 tsp) 
RICE VINEGAR (2 tablespoons) 

In a bowl, mix the soy sauce, oyster sauce and rice vinegar. Add the crushed garlic lime juice and lime zest, honey, season with salt and pepper and stir. Smash the turkey into a thin fillet, mix in a bowl with the marinade and leave in the fridge for a few minutes. In the meantime, rinse the spinach and mint leaves, finely chop them with a knife, translate into a bowl. Add chopped into small cubes: tomato, onion and pineapple (and chopped chilli). Add the rice vinegar, lemon juice, salt, pepper and paprika, stir. On the pan, heat up the olive oil, add chilled turkey (together with the marinade). Fry on each side for about 2-3 minutes, remove from the pan, cut into thick slices. Serve with salad. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz