creamy carrot-zucchini soup with ginger and curry
zupa krem marchewkowo-cukiniowa
z imbirem i curry
(2 porcje)
1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI CUKINIA 2-3 MARCHEWKI, obrane 1 CEBULA DYMKA 1 BIAŁA CEBULA CZOSNEK (1-2 ząbki) ok 500ml BULIONU (ew wody) 2CM PASEK IMBIRU (ew pol lyzeczki imbiru w proszku) CURRY W PROSZKU (1 łyżeczka) SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (łyżeczka) GAŁKA MUSZKATOŁOWA (pół łyżeczki) OLIWA Z OLIWEK MASŁO (1 czubata łyżka) SÓL PIEPRZ
Cukinię i marchew kroimy w ok 1cm plasterki, cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy warzywa i przyprawy, smażymy 1-2 min na większym ogniu (by przyprawy nieco się podpiekły), następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze kilka minut (do miękkości warzyw), pod koniec dodając masło. Przekładamy do garnka, dodajemy bulion. Gotujemy kilka minut, po czym po lekkim przestudzeniu blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do miseczek. Podajemy z jogurtem greckim,śmietaną lub grzankami. Gotowe!
|
(2 servings)
1 MEDIUM COURGETTES 2-3 CARROTS, peeled 1 SPRING ONION 1 WHITE ONION GARLIC (1-2 cloves) about 500ml CHICKEN BROTH (or water) FRESH GINGER (2m piece)(or half a tsp of ginger powder) CURRY POWDER (1 tsp) SWEET PEPPER POWDER (1 tsp) NUTMEG (half a tsp) OLIVE OIL BUTTER (1 full tablespoon) SALT PEPPER Cut zuchinni and carrots into about 1cm slices, chop the onions. On a frying pan, heat up a tablespoon of olive oil, add the vegetables and spices, fry for 1-2 minutes on a bigger fire (for the spices to roast a bit), reduce the heat and fry for a few minutes (until the vegetables become tender), at the end, add the butter. Translate into a pot, add the broth. Boil for a few minutes, then cool a bit and blend to get a smooth cream. Warm up again, season with salt and pepper. Pour into bowles, serve hot with sour cream or croutons. Ready! |




0 komentarze:
Prześlij komentarz