scrambled eggs with ham and avocado with pink wine
jajecznica z szynką i awokado
z dodatkiem różowego wina
(2 porcje)
4 JAJKA 3-4 PLASTRY SZYNKI 1 BIAŁA CEBULA PÓŁ MIĘKKIEGO AWOKADO SZCZYPIOREK (pół pęczka) MASŁO (łyżeczka) OLIWA Z OLIWEK (łyżka) RÓŻOWE WINO (opcjonalnie) (ok 100ml) SÓL PIEPRZ
Na patelni roztapiamy masło i oliwę, dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę i posiekaną w jak najcieńsze pióra cebulę. Smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty by cebula zmiękła i się zeszkliła (nie powinna się rumienić!). Dolewamy wino i mieszając smażymy ok minutę by alkohol odparował. Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajka. Gdy białka się zetną, delikatnie mieszamy całość. Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojone w kostkę awokado, przekładamy na talerze. Gotowe!
|
(2 servings)
4 EGGS 3-4 SLICES OF HAM, chopped into strips 1 WHITE ONION, finely chopped 1/2 SOFT AVOCADO CHIVES (half a bunch) BUTTER (1 tsp) OLIVE OIL (tablespoon) PINK WINE (optional) (approx 100ml) SALT PEPPER On a frying pan, melt the butter and olive oil, add strips of ham and chopped onion. Fry over medium heat for 2-3 minutes for the onion to soften (it shouldnt get brown!). Pour the wine and stir fry for about a minute for the alcohol to evaporate. Season with salt and pepper, add the eggs. As the egg whites congeal, gently mix everything together with a spoon. Add chopped chives, diced avocado, translate on the plates. Done! |




0 komentarze:
Prześlij komentarz