#128 jajecznica z szynką i awokado z dodatkiem różowego wina

// // Leave a Comment











scrambled eggs with ham and avocado with pink wine
jajecznica z szynką i awokado
z dodatkiem różowego wina

(2 porcje)
4 JAJKA
3-4 PLASTRY SZYNKI
1 BIAŁA CEBULA
PÓŁ MIĘKKIEGO AWOKADO
SZCZYPIOREK (pół pęczka)
MASŁO (łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK (łyżka)
RÓŻOWE WINO (opcjonalnie) (ok 100ml)
SÓL           PIEPRZ

Na patelni roztapiamy masło i oliwę, dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę i posiekaną w jak najcieńsze pióra cebulę. Smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty by cebula zmiękła i się zeszkliła (nie powinna się rumienić!). Dolewamy wino i mieszając smażymy ok minutę by alkohol odparował. Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajka. Gdy białka się zetną, delikatnie mieszamy całość. Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojone w kostkę awokado, przekładamy na talerze. Gotowe!
(2 servings) 
4 EGGS 
3-4 SLICES OF HAM, chopped into strips
1 WHITE ONION, finely chopped
1/2 SOFT AVOCADO 
CHIVES (half a bunch) 
BUTTER (1 tsp) 
OLIVE OIL (tablespoon)
PINK WINE (optional) (approx 100ml) 
SALT            PEPPER 

On a frying pan, melt the butter and olive oil, add strips of ham and chopped onion. Fry over medium heat for 2-3 minutes for the onion to soften (it shouldnt get brown!). Pour the wine and stir fry for about a minute for the alcohol to evaporate. Season with salt and pepper, add the eggs. As the egg whites congeal, gently mix everything together with a spoon. Add chopped chives, diced avocado, translate on the plates. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz