#129 koktajl ananasowy z awokado, jarmużem i miętą

// // Leave a Comment
pineapple smoothie with avocado, kale and mint
pineapple smoothie with avocado, kale and mint
 pineapple smoothie with avocado, kale and mint
koktajl ananasowy z awokado, jarmużem i miętą
(2 porcje)
1 SZKLANKA POKROJONEGO W KOSTKĘ ANANSA (ew ananas z puszki)
1 MIĘKKIE AWOKADO
ŚWIEŻY JARMUŻ (garść)
ŚWIEŻA MIĘTA (garść)
JOGURT GRECKI/NATURALNY (200g)
SOK ZCYTRYNY/LIMONKI (łyżeczka)
MIÓD/CUKIER (opcjonalnie)
KOSTKI LODU

Awokado obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera, dodajemy ananasa, jarmuż*, miętę, jogurt, sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl* (dosładzamy jeśli jest zbyt mało słodki). Przelewamy do szklanek, Gotowe!

*jarmuż możemy wcześniej sparzyć przez 1-2 min wrzątkiem by listki nieco zmiękły lub użyć zupełnie surowego

*jeśli nie lubicie grudek w koktajlu warto przed podaniem przecedzić go przez gęste sitko
(2 cups) 
1 CUP FRESH CHOPPED PINEAPPLE (ew canned pineapple)
1 SOFT AVOCADO
FRESH KALE (handful) 
FRESH MINT (handful) 
GREEK YOGURT / NATURAL (200g) 
LEMON/LIME JUICE (1 tsp)
HONEY / SUGAR (optional) 
ICE CUBES 

Peel the avocado and cut it into cubes, toss into the blender, add pineapple, kale*, mint, yogurt, lemon juice and mix it until smooth. (sweeten if it is not sweet enough). Pour into cups, add ice cubes. Done!

*you can scald the kale with boiling water for 1-2 minutes to slightly soften the leaves or use them completely raw 

* If you do not like "lumps' in the cocktail, strain it through a fine strainer before serving

0 komentarze:

Prześlij komentarz