chickpea soup with tomatoes and coconut milk
zupa z ciecierzycy z pomidorami i mlekiem kokosowym
(2-3 porcje)
CIECIERZYCA UGOTOWANA/Z PUSZKI (ok 400g) POMIDORY Z PUSZKI (400g) 1 BIAŁA CEBULA CZOSNEK (2 ząbki) MLEKO KOKOSOWE (ok 200ml) OCET BALSAMICZNY (2-3 łyżki) OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (1-2 łyżeczki) OLIWA Z OLIWEK SÓL PIEPRZ DO PODANIA: TARTY TWARDY SER (np parmezan) (ok 80g) LISTKI ŚWIEŻEJ MIĘTY
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy 1-2 minuty. Gdy zmięknie, dodajemy posiekany czosnek, paprykę i ocet balsamiczny, mieszamy. Dodajemy pomidory (razem z sokiem), 2/3 dobrze opłukanej ciecierzycy. Całość smażymy 2-3 minuty i przekładamy warzywa do garnka. Dolewamy ok 250ml wody i mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, po czym studzimy i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałą ciecierzycę i ponownie pogrzewamy. Przelewamy do miseczek, posypujemy tartym serem i listkami mięty. Gotowe!
|
(2-3 servings)
CHICKPEAS ( COOKED / CANNED) (about 400g) TOMATOES, CANNED (400g) 1 WHITE ONION GARLIC (2 cloves) COCONUT MILK (about 200ml) BALSAMIC VINEGAR (2-3 tablespoons) HOT PEPPER POWDER (1-2 tsp) OLIVE OIL SALT AND PEPPER TO SERVE: GRATED CHEESE (eg parmesan) (about 80g) FRESH MINT LEAVES On a pan, heat up a tablespoon of olive oil, toss chopped onion and fry for 1-2 minutes. When softened, add chopped garlic, pepper and balsamic vinegar, stir. Add the tomatoes (with juice), and 2/3 chickpeas (rinse it first!). Fry for about 2-3 minutes and move the vegetables into a pot. Add about 250ml water and coconut milk. Cook over low heat for about 20 minutes, then cool down and blend until smooth. Season with salt and pepper, add the remaining chickpeas and heat up again. Pour into bowls, sprinkle with grated cheese and mint leaves. Done! |




0 komentarze:
Prześlij komentarz