#139 super-fit sałatka z kurczakiem, świeżym szpinakiem, papryką i prażonymi pestkami dyni

// // Leave a Comment
low fat chicken salad with fresh spinach, fresh pepper and roasted pumpkin seeds
with balsamic dressing
lekka sałatka z kurczakiem, świeżym szpinakiem, papryką i prażonymi pestkami dyni
z dressingiem balsamicznym

(1 porcja)
PIERŚ Z KURCZAKA (150g)
ŚWIEŻY SZPINAK (garść)
CZERWONA PAPRYKA (1/4)
ZIELONA PAPRYKA (1/4)
CZOSNEK (pół ząbka)
PESTKI DYNI (1-2 łyżki)
SOK Z LIMONKI (łyżka)
OCET WINNY (3 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (3 łyżki)
MIÓD (1/2 łyżeczki)
OPCJONALNIE:
OLIWA Z OLIWEK

***
Umyte liście szpinaku rwiemy dłońmi na kawałki, układamy na dnie talerza. Dodajemy pokrojone w paseczki kawałki papryki, skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy.
Na rozgrzaną (nieprzywierającą) patelnię wlewamy ocet winny, gdy  lekko odparuje, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu POD PRZYKRYCIEM ok 2-3 minuty by mięso zmieniło kolor na biały. Przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Gdy mięso się zrumieni, zdejmujemy je z patelni i układamy na warzywach. Do pozostałego sosu dolewamy ok 2-3 łyżki octu balsamicznego i pół łyżeczki miodu, mieszamy by uzyskać lekko gęsty dressing, którym polewamy sałatkę. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i skrapiamy oliwą. Gotowe!
(1 serving) 
CHICKEN BREAST (150g)
FRESH SPINACH LEAVES (handfull)
RED PEPPER (1/4)
GREEN PEPPER (1/4)
GARLIC (1 clove)
PUMPKIN SEEDS (1-2 tablespoons)
LIME JUICE (1 tablespoon)
VINEGAR (3 tablespoons)
BALSAMIC VINEGAR (3+3 tablespoons)
OPCJONALNIE:
OLIWA Z OLIWEK

***
Tear the washed spinach leaves into pieces (using your hands), put them on the plate. Add the cut into strips pepper, sprinkle with lime juice and set aside. 
Pour the vinegar on the hot (non-stick) pan and let it slightly evaporate. Cut the chicken into pieces, add it to the vinegar, along with the smashed garlic and balsamic vinegar. Season with salt and pepper and, cover the pan fry the meat over medium heat, for about 2-3 minutes, for the meat to change the color into white. Roll over to the other side and fry for another 2-3 minutes. As the meat get brodwned, take it off the pan and put on the vegetables. Add about 2 tablespoons of balsamic vinegar and half a teaspoon of honey into the remaining sauce, stir to get a slightly thick dressing and  pour it over the salad. Sprinkle with roasted pumpkin seeds and olive oil. Done!


0 komentarze:

Prześlij komentarz