quick chickpea salad with fried chicken, barley, cranberries and fresh basil
sałatka z kurczakiem, ciecierzycą, kaszą jęczmienną, żurawiną i świeżą bazylią
(2 porcje)
PIERŚ Z KURCZAKA (150g) CIECIERZYCA Z PUSZKI (ok 200g) KASZA JĘCZMIENNA PĘCZAK (pół szklanki ugotowanej) ŻURAWINA SUSZONA (2-3 łyżki) ŚWIEŻA BAZYLIA (kilkanaście listków) SOK Z CYTRYNY(1 łyżeczka) OCET BALSAMICZNY (2 łyżki) PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki) CYNAMON (pół łyżeczki) OLIWA Z OLIWEK (1-2 łyżki) *** Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka i ocet balsamiczny, smażymy 2-3 minuty by mięso się zrumieniło. Ciecierzycę odcedzamy i płuczemy, wrzucamy do miseczki, dodajemy ugotowaną kaszę, żurawinę, posiekaną bazylię i usmażonego kurczaka. Doprawiamy cynamonem, pieprzem, delikatnie solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, mieszamy. Gotowe! |
(2 servings)
CHICKEN BREAST (150g) CANNED CHICKPEAS (about 200g) BARLEY (half cup cooked) DRIED CRANBERRY (2-3 tablespoons) FRESH BASIL (10-15 leafs) LEMON JUICE (1 tsp) BALSAMIC VINEGAR (2 tablespoons) PEPPER POWDER (half a tsp) CINNAMON (half a tsp) OLIVE OIL(1-2 tablespoons) *** On a frying pan, warm up a tablespoon of olive oil, add chopped into cubes chicken and balsamic vinegar, fry for 2-3 minutes for the meat to brown. Drain off and rinse the chickpeas, throw into a bowl, add the cooked barley, cranberries, chopped basil and fried chicken. Season with cinnamon, pepper, add a pinch of salt, sprinkle with lemon juice and olive oil, mix. Done! |




0 komentarze:
Prześlij komentarz