#140 sałatka z kurczakiem, ciecierzycą, kaszą jęczmienną, żurawiną i świeżą bazylią

// // Leave a Comment
quick chickpea salad with fried chicken, barley, cranberries and fresh basil
sałatka z kurczakiem, ciecierzycą, kaszą jęczmienną, żurawiną i świeżą bazylią

(2 porcje)
PIERŚ Z KURCZAKA (150g)
CIECIERZYCA Z PUSZKI (ok 200g)
KASZA JĘCZMIENNA PĘCZAK (pół szklanki ugotowanej)
ŻURAWINA SUSZONA (2-3 łyżki)
ŚWIEŻA BAZYLIA (kilkanaście listków)
SOK Z CYTRYNY(1 łyżeczka)
OCET BALSAMICZNY (2 łyżki)
PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki)
CYNAMON (pół łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK (1-2 łyżki)

***
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka i ocet balsamiczny, smażymy 2-3 minuty by mięso się zrumieniło. Ciecierzycę odcedzamy i płuczemy, wrzucamy do miseczki, dodajemy ugotowaną kaszę, żurawinę, posiekaną bazylię i usmażonego kurczaka. Doprawiamy cynamonem, pieprzem, delikatnie solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, mieszamy. Gotowe!
(2 servings) 
CHICKEN BREAST (150g) 
CANNED CHICKPEAS (about 200g) 
BARLEY (half cup cooked) 
DRIED CRANBERRY (2-3 tablespoons) 
FRESH BASIL (10-15 leafs) 
LEMON JUICE (1 tsp) 
BALSAMIC VINEGAR (2 tablespoons) 
PEPPER POWDER (half a tsp) 
CINNAMON (half a tsp) 
OLIVE OIL(1-2 tablespoons) 

*** 
On a frying pan, warm up a tablespoon of olive oil, add chopped into cubes chicken and balsamic vinegar, fry for 2-3 minutes for the meat to brown. Drain off and rinse the chickpeas, throw into a bowl, add the cooked barley, cranberries, chopped basil and fried chicken. Season with cinnamon, pepper, add a pinch of salt, sprinkle with lemon juice and olive oil, mix. Done!


0 komentarze:

Prześlij komentarz