quick non-baked frittata with courgettes, paprika, chorizo and fresh tomatoes
szybka frittata bez pieczenia z cukinią, papryką, chorizo i świeżymi pomidorami
(2 porcje)
4 JAJKA KIEŁBASKA CHORIZO (lub inna) (kilkanaście plasterków) 1/2 CZERWONEJ PAPRYKI 1/4 ŻÓŁTEJ PAPRYKI 1/2 CUKINII 1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI ZIEMNIAK, obrany 1 CEBULA SZCZYPIOREK (pół pęczka) CZOSNEK (1 ząbek) MLEKO (4-5 łyżek) OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki) WĘDZONA PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki) ZIOŁA PROWANSALSKIE (łyżeczka) OLIWA Z OLIWEK SÓL PIEPRZ DO PODANIA : ŻÓŁTY TWARDY SER ŚWIEŻE POMIDORY (kilkanaście plasterków) ŚWIEŻA BAZYLIA (opcjonalnie)
***
Cukinię, ziemniaka i cebulkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cieniutkie (ok 0,5cm ) plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, a gdy lekko zmiękną dodajemy kiełbaskę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i przyprawy, mieszamy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy rózgą. Gdy warzywa się zrumienią, dolewamy do nich masę jajeczną (starając się ją rozprowadzić równomiernie po całej patelni) i smażymy NIE MIESZAJĄC (najlepiej pod przykryciem ) 6-7 minut by jajko całkowicie się ścięło. Usmażoną frittatę kroimy na kawałki, przekładamy na talerze, na wierzchu układamy pomidory, posupujemy startym serem i listkami bazylii. Gotowe! |
(2 servings)
4 EGGS CHORIZO SAUSAGE (or other) (a few slices) 1/2 RED PEPPER 1/4 YELLOW PEPPER 1/2 COURGETTES 1 MEDIUM SIZE POTATO, peeled 1 ONION CHIVES (half a bunch) GARLIC (1 clove) MILK (4-5 tablespoons) HOT PEPPER POWDER (half a tsp) SMOKED PEPPER POWDER (half a tsp) HERBES DE PROVENCE (tsp) OLIVE OIL SALT AND PEPPER TO SERVE: YELLOW HARD CHEESE eg parmesan FRESH TOMATOES (a few slices) FRESH BASIL (optional) *** Cut the zucchini, potato and onion lengthwise in halves, then each half in thin (about 0.5 cm) slices., then cut the peppers into strips. On a frying pan, heat up the olive oil, toss vegetables, and when slightly softened, add the sausage, squeezed garlic, chopped chives and spices, mix. Put the eggs into a bowl, add the milk, season with salt and pepper and mix with a rod. When the vegetables get a bit browned, pour the egg to them (trying to spread it evenly over the entire pan) and fry without stirring (preferably under cover) 6-7 minutes for the egg to cut. Cut the frittata into pieces, translate on plates, put some fresh tomatoes on top, sprinkle with grated cheese and basil leaves. Done! |



0 komentarze:
Prześlij komentarz