#143 szybka frittata bez pieczenia z cukinią, papryką, chorizo i świeżymi pomidorami

// // Leave a Comment
quick non-baked frittata with courgettes, paprika, chorizo and fresh tomatoes
szybka frittata bez pieczenia z cukinią, papryką, chorizo i świeżymi pomidorami

(2 porcje)
4 JAJKA
KIEŁBASKA CHORIZO (lub inna) (kilkanaście plasterków)
1/2 CZERWONEJ PAPRYKI
1/4 ŻÓŁTEJ PAPRYKI
1/2 CUKINII
1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI ZIEMNIAK, obrany
1 CEBULA
SZCZYPIOREK (pół pęczka)
CZOSNEK (1 ząbek)
MLEKO (4-5 łyżek)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki)
WĘDZONA PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki)
ZIOŁA PROWANSALSKIE (łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL        PIEPRZ
DO PODANIA :
ŻÓŁTY TWARDY SER
ŚWIEŻE POMIDORY (kilkanaście plasterków)
ŚWIEŻA BAZYLIA (opcjonalnie)

***
Cukinię, ziemniaka i cebulkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cieniutkie (ok 0,5cm ) plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, a gdy lekko zmiękną dodajemy kiełbaskę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i przyprawy, mieszamy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy rózgą. Gdy warzywa się zrumienią, dolewamy do nich masę jajeczną (starając się ją rozprowadzić równomiernie po całej patelni) i smażymy NIE MIESZAJĄC (najlepiej pod przykryciem ) 6-7 minut by jajko całkowicie się ścięło. Usmażoną frittatę kroimy na kawałki, przekładamy na talerze, na wierzchu układamy pomidory, posupujemy startym serem i listkami bazylii. Gotowe!

(2 servings) 
4 EGGS 
CHORIZO SAUSAGE (or other) (a few slices) 
1/2 RED PEPPER 
1/4 YELLOW PEPPER 
1/2 COURGETTES 
1 MEDIUM SIZE POTATO, peeled 
1 ONION 
CHIVES (half a bunch) 
GARLIC (1 clove) 
MILK (4-5 tablespoons) 
HOT PEPPER POWDER (half a tsp) 
SMOKED PEPPER POWDER (half a tsp) 
HERBES DE PROVENCE (tsp) 
OLIVE OIL 
SALT AND PEPPER 
TO SERVE: 
YELLOW HARD CHEESE eg parmesan
FRESH TOMATOES (a few slices) 
FRESH BASIL (optional) 

*** 
Cut the zucchini, potato and onion lengthwise in halves, then each half in thin (about 0.5 cm) slices., then cut the peppers into strips. On a frying pan, heat up the olive oil, toss vegetables, and when slightly softened, add the sausage, squeezed garlic, chopped chives and spices, mix. Put the eggs into a bowl, add the milk, season with salt and pepper and mix with a rod. When the vegetables get a bit browned, pour the egg to them (trying to spread it evenly over the entire pan) and fry without stirring (preferably under cover) 6-7 minutes for the egg to cut. Cut the frittata into pieces, translate on plates, put some fresh tomatoes on top, sprinkle with grated cheese and basil leaves. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz