#144 domowe frytki z ziemniaków i dyni, z rozmarynem i oliwą z oliwek

// // Leave a Comment
homemade crispy potato and pumpkin fries with rosemary and olive oil
domowe frytki z ziemniaków i dyni, z rozmarynem i oliwą z oliwek

(2 porcje)
3 SPORE ZIEMNIAKI, obrane
DYNIA HOKKAIDO (ok 200g)
ŚWIEŻY ROZMARYN (2 gałązki)
SUSZONY ROZMARYN (2 łyżki)
ZIOŁA PROWANSALSKIE (opcjonalnie, łyżeczka)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU 
OLIWA Z OLIWEK
SÓL       PIEPRZ

***
Ziemniaki i dynię kroimy w 1-2 cm paski (jak frytki). W garnku zagotowywujemy ok 1l wody, dodajemy szczyptę soli, wrzucamy warzywa i gotujemy ok 5 minut, po czym odcedzamy i wrzucamy do miski. Skrapiamy oliwą z oliwek , posypujemy przyprawami i mieszamy (by oliwa rozprowadziła się równomiernie po powierzchni warzyw. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia/folią aluminiową blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*. Pieczemy ok 45 minut (co ok 15 minut wyjmując na chwilę blaszkę i przewracając frytki by zrumieniły się równomiernie), po czym włączamy termoobieg, zwiększamy temp do 200* pieczemy jeszcze 10-15 minut (by uzyskać chrupiącą skórkę.) Upieczone frytki doprawiamy solą. Gotowe!

(2 servings) 
3 BIG POTATOES, peeled 
HOKKAIDO PUMPKIN (about 200g) 
FRESH ROSEMARY (2 branches) 
DRIED ROSEMARY (2 tablespoons) 
HERBES DE PROVENCE (optional, 1tsp)
HOT PEPPER POWDER 
OLIVE OIL 
SALT AND PEPPER 

*** 
Cut the potatoes and pumpkin into 1-2 cm strips (like french fries). In a pot, pour bout 1l of water add a pinch of salt and heat up.  Toss vegetables into the boiling water and cook for about 5 minutes, then drain off and toss into a bowl. Sprinkle with olive oil,  spices and mix (so that the olive cover evenly the surface of vegetables). Put them on a baking tray, covered with lined baking paper / aluminum foil and put  the whole thing into the oven, preheated to 190 *. Bake for about 45 minutes (every 15 minutes try to move the vegetables so they could get crispy on all sides), then turn on hot air, increasing the temperature to 200 * and roast for another 10-15 minutes (to get a crispy crust.) Sprinkle with some salt before servingDone!. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz